Tiesj Benoot won dit voorjaar in Kuurne. (c)Thibaut Timmermans

De Amstel Gold Race wordt in 2025 overgenomen door Flanders Classics. Het is de enige Nederlandse voorjaarsklassieker op de wielerkalender met Tadej Pogacar als laatste winnaar. Het is niet verrassend dat Flanders Classics de Amstel Gold Race overneemt, want Flanders Classics neemt al twee jaar de praktische kant van de Nederlandse koers op zich. Flanders Classics zijn voorjaarsportefeuille dikt zo weer wat aan. In België ontbreek enkel Kuurne-Brussel-Kuurne en E3 Saxo Classic. In Wallonië zijn de klassiekers in handen van ASO, de organisatie van de Ronde van Frankrijk en Parijs-Roubaix.

Bij Kuurne-Brussel-Kuurne maken ze zich niet veel zorgen door hun mooie plaats op de kalender en de financiële gezonde situatie. De koers vindt traditioneel plaats in het openingsweekend van het voorjaar, daags na Omloop het Nieuwsblad. De Omloop is een koers in handen van Flanders Classics. Bij Kuurne-Brussel-Kuurne hebben ze een goeie band met Flanders Classics omdat de 2 koersen bij elkaar horen.

Zelf heeft de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne nog nooit een concreet voorstel gekregen van Flanders Classics. “Er zijn wel informerende gesprekken geweest”, zegt Geert Penez, voorzitter van VZW Koninklijke Sportingclub Kuurne, die de koers in Kuurne organiseren. “Het was vooral puur informatief om eens te luisteren hoe de concurrent zijn koersen in het voorjaar aanpakt.” Penez voelt dat de trend van Flanders Classics zich zal verder zetten. Kuurne-Brussel-Kuurne zal wel niet direct in andere handen vallen, garandeert Penez. “De verandering van de kalender door de UCI in 2026 baart me meer zorgen. Ik hoopt vooral dat het traditionele openingsweekend behouden wordt.”

Op tijd moderniseren is volgens Geert Penez cruciaal om zijn koers te onderhouden. “Elk jaar evalueren we onze wedstrijd en de evoluties in het koerslandschap. Hierdoor zijn we nooit verrast en innoveren we waar nodig.” Hij kon de veranderingen voor komende editie nog niet prijsgeven, omdat er nog onderhandelingen lopende zijn, maar de nodige veranderingen zullen ze ook dit jaar doorvoeren. Penez vindt wel dat  Flanders Classics een monopolie aan het creëren is in het voorjaar. “Het is nog te vroeg om het effect van deze evolutie in te schatten. In Kuurne hebben we een goeie relatie met de andere spelers binnen de koers, maar we willen het liefst zelfstandig blijven.”

Hoewel koersen met lokale besturen het soms lastig hebben om voldoende sponsors te komen, is dat in Kuurne niet het geval. “Sponsors vinden elk jaar hun weg naar Kuurne. Wij zijn een koers met een grote traditie, en daarom vinden we veel sponsors. Ondanks de dominantie van Flanders Classics zijn wij nog in staat om meer dan genoeg sponsors te vinden. Dat zegt genoeg over de naam en faam van onze koers”, stelt Geert Penez.