Bever©Pixabay

Donald Tusk duidt bevers aan als schuldige van overstromingen. Polen en de rest van Oost-Europa werd begin september zwaar getroffen door cycloon Boris. De cycloon zorgde voor zeven dodelijke slachtoffers en veel paniek door het stijgende waterpeil. “De premier heeft te weinig verstand van de zaak” vertelde Jorn van den Bogaert van de beverwerkgroep België.

De Bever of beverrat als hoofdverdachte?

“Er zijn veel mogelijkheden voor schade aan de dammen” vertelt Jorn. “Het hoeft daarvoor zeker niet aan de bevers te liggen.  Bevers zijn territoriale dieren. Dit betekent simpelweg dat je op een gebied van een paar kilometer maar één familie bevers zal tegenkomen. Daardoor is het haast onmogelijk dat er bijvoorbeeld tientallen bevertunnels zijn op een gebied. Bij de beverrat zou dit dan weer wel kunnen. Dat was vroeger in België ook soms een probleem langs de Maas. Beverratten waren een uitheemse soort die men uiteindelijk wel grotendeels heeft kunnen bestrijden. Ze komen wel nog steeds voor, maar veel minder dan pakweg twintig jaar geleden”. Bij de gewone bevers is het volledig omgekeerd. “Begin jaren 1900 waren er in heel Europa 1200 bevers, terwijl we nu in België alleen al genoeg periodes hebben gehad waar dit Europese aantal werd bereikt. Dit komt simpelweg door het feit dat de bever vroeger massaal werd afgeschoten, maar nu beter wordt beschermd. 

Regen als logische verklaring

Jorn van den Bogaert duidt dat het logischer is dat de overlast simpelweg komt van het feit dat er veel regen valt op korte tijd: “Als er nu op een paar dagen de hoeveelheid regen valt die je normaal op een maand kan verwachten, dan zul je daar gevolgen van hebben”. 

Een gekend probleem

In België heeft men ooit soortgelijke problemen ondervonden. “We hebben dit vier jaar geleden ook gehad in België, dat bevers de schuld kregen van mensen, terwijl het omgekeerd is. Bij de dammen zorgen de bevers voor opvangdekens waardoor dat het water veel langer vastgehouden wordt”.  Hij sluit natuurlijk niet uit dat een beverdam nooit breekt. “Het is uitzonderlijk, maar het gebeurt wel”. 

De bever kan onmogelijk gezien worden als de enige oorzaak voor de overstromingen. De premier zocht simpelweg een zondebok die hij vond in de bevers.