De MVP van 2011 haalde na zware blessures al een tijdje zijn beste niveau niet meer. Na zestien seizoenen in de NBA hangt hij zijn schoenen aan de haak. 

Droomstart bij Chicago Bulls

Derrick Rose wordt in 2008 als eerste gedraft door de Chicago Bulls. Als ‘first pick’ loste hij meteen de verwachtingen in door gemiddeld 16,8 punten per wedstrijd te scoren. Na zijn eerste seizoen werd hij dan ook beloond met ‘Rookie of the Year’, de prijs voor de beste nieuwkomer in de NBA, en een plek in het All-Rookie Team.

Zijn goede start trok hij door en in het seizoen 2009 – 2010 werd hij voor het eerst verkozen als All-Star. 2010 – 2011 werd het seizoen van de doorbraak. Met gemiddeld 25 punten, 4,1 rebounds en 7,7 assists per wedstrijd leidde hij zijn team naar de nummer één plek van de Eastern Conference. De Chicago Bulls strandden in de Eastern Conference finals na verlies tegen Miami Heat. Met deze prestaties werd hij als jongste speler ooit, verkozen tot NBA Most Valuable Player (MVP).

Geteisterd door blessures

Tijdens de play-offs van 2012 sloeg het noodlot toe. In de eerste wedstrijd tegen de Philadelphia 76ers scheurde ‘D-Rose’ zijn kruisbanden en mistte hij het volledige komende seizoen.

Derrick Rose keert terug naar de NBA op 5 oktober 2013, waar hij meteen goed was voor dertien punten in twintig minuten. Op 22 november slaat het noodlot opnieuw toe, Rose scheurt de meniscus van zijn rechter knie.
Nadat hij opnieuw onder het mes was gegaan bleef hij onder zijn niveau spelen. Hij viel een derde keer geblesseerd uit in evenveel seizoenen met een gescheurde hamstring. Maar zijn zwaar gehavende knieën bleven hem parten spelen.

Transfercarrousel

Na zeven seizoenen bij de Chicago Bulls werd Rose getransfereerd naar de New York Knicks. In 2015-2016 scoorde hij gemiddeld 16,4 punten per wedstrijd, maar opnieuw viel hij uit met een zware knieblessure.

Derrick Rose zijn periode bij de New York Knicks was van korte tijd want in 2017 tekent hij bij de Cleveland Cavaliers. Na een nieuwe blessure verliet Rose de Cavaliers en trok hij naar de Minnesota Timberwolves. Hier herbeleeft hij een wedstrijd zoals in zijn hoogdagen. Bij zijn debuut voor de Minnesota Timberwolves scoort 50 punten tegen de Utah Jazz, een persoonlijk record.

In 2019 verhuist Rose naar de Detroit Pistons waar hij gezien wordt als ervaren mentor voor de jongere spelers.

In 2021 keert Derrick Rose terug naar de New York Knicks. Hij wordt gevrijwaard van blessures en wordt een essentiële basisspeler tijdens de play-offrun. Gemiddeld scoort hij 14,9 punten per wedstrijd.

Hij sluit zijn carrière af bij Memphis Grizzlies waar hij gemiddeld nog 8 punten per wedstrijd scoort. Ondanks een mooie carrière is Rose nooit van de stempel eeuwig talent verlost geraakt. De eeuwige quote luidt “The Rose that never blossomed”.