© creative commons CCO 

In het Zwitserse Zürich kroonde Maxime Hordies zich tot wereldkampioen in de H1-categorie. In de laatste ronde maakte Hordies een achterstand van meer dan één minuut goed op de Italiaan Fabrizio Cornigliani. 

Niet zijn eerste titel 

Met hooggespannen verwachtingen stond Maxime Hordies vandaag aan de start van de laatste wedstrijd uit zijn carrière. De 28-jarige Brusselaar, die in de zomer ook al een medaille pakte op de Paralympische spelen, geldt al jarenlang als de absolute top in de H1-categorie. De zwaarste discipline in het handbiken. Voor Hordies is het de vierde keer dat hij goud pakt op een WK. Zijn eerste gouden medaille was in 2019 in Emmen. Ook in 2022 en 2023 werd hij wereldkampioen. Daarnaast pakte hij ook 4 keer zilver en 4 keer brons. 

Het drastisch ongeluk van Maxime 

Hordies zijn handicap dateert uit 2014. Toen hij op 18-jarige leeftijd een ongeval had tijdens het turnen. Hij liep een volledige verlamming van beide benen op en ook zijn armen zijn voor vijftig procent verlamd. Daarna is hij beginnen handbiken en sloot hij aan bij de Rolling Lions in de Ligue Handisport Francophone. Vandaag sloot hij zijn rijkgevulde carrière af op de mooiste mogelijke manier, als wereldkampioen. 

Trainer Helene Vander Massen: “Een avontuur vol hoogtepunten” 

Helene Vander Massen is sinds dag één de trainer van Hordies. Zij vertelt vol trots over hun samenwerking. “Zijn prestatie vandaag was zeker niet top. Door zijn beperking heeft zijn lichaam langer nodig om uit te rusten. Hierdoor is hij nog niet volledig uitgerust van de Paralympische Spelen in Parijs. Een Maxime in topvorm, had altijd met een ruime voorsprong gewonnen.” Vander Massen en Hordies leerden elkaar kijken in 2016, dankzij de organisatie ‘Make A Wish’. “Maxime en ik zijn samen gaan kijken naar de Paralympische Spelen. Toen is zijn liefde voor het handbiken ontstaan. Hij vroeg mij dan meteen als trainer. Een avontuur vol hoogtepunten. Vorig jaar heeft Maxime dan beslist dat Zürich zijn laatste wedstrijd ging worden.”