Dries Hanssens, 26 september 2024, 14:33

De nieuwe eigenaren van Manchester United kondigden ambitieuze plannen aan om zowel het iconische Old Trafford stadium als de omliggende wijk in Greater Manchester op te knappen. Ze streven ernaar het gebied te transformeren, met als doel de levenskwaliteit te verbeteren, nieuwe woningen te bouwen en duizenden banen te creëren.

Old Trafford: renovatie of nieuw stadion?

Manchester United bouwde Old Trafford, het legendarische stadion, in 1909, maar sinds die tijd kreeg het weinig structurele updates. De vorige eigenaren verwaarloosden het stadion, wat de dringende noodzaak voor een grondige renovatie vergrootte. Lekkages in het dak en overstromende toiletten tijdens wedstrijden beschadigden het imago van het stadion. In maart 2023 klaagden supporters over de slechte staat van de sanitaire voorzieningen. Voor een club van het kaliber van Manchester United vormt dit een onacceptabele situatie. De nieuwe eigenaren staan voor een belangrijke beslissing: kiezen ze voor een renovatie van Old Trafford of bouwen ze een volledig nieuw stadion?

Hoewel de definitieve beslissing nog uitblijft, wijzen verschillende bronnen erop dat de voorkeur steeds meer uitgaat naar een nieuw stadion. Deze optie zou de club de kans geven om volledig opnieuw te beginnen en Old Trafford te vervangen door een modernere faciliteit.

Financiële impact van een nieuw stadion

Old Trafford genereert momenteel ongeveer 136 miljoen pond per jaar aan inkomsten, voornamelijk uit ticketverkoop (het stadion heeft een capaciteit van circa 73.000 toeschouwers) en de verkoop van eten, drinken en merchandise. Een nieuw stadion met een capaciteit van 100.000 plaatsen kan naar verwachting meer dan 200 miljoen pond per jaar opleveren.

Grote Europese voetbalclubs zoals Manchester City, Arsenal en Real Madrid kozen al eerder voor moderne faciliteiten. Manchester City verliet Maine Road in 2003, Arsenal verliet Highbury in 2006 en Real Madrid betrok in 2024 een nieuw stadion met 85.000 zitplaatsen. Hoewel het moeilijk wordt om de historische en iconische uitstraling van Old Trafford te evenaren, hopen de nieuwe eigenaren dat een modern stadion dezelfde charme kan bieden.

Banen en woningen

De renovatieplannen van Manchester United richten zich niet alleen op het stadion, maar ook op de ontwikkeling van de omliggende wijk. De plannen voorzien in de creatie van meer dan 92.000 permanente banen en de bouw van meer dan 12.000 nieuwe woningen. Dit nieuws ontving een positieve reactie in Manchester, waar de werkloosheid momenteel op 5,2% staat, wat neerkomt op ongeveer 75.700 mensen zonder baan (Office for National Statistics, 2024).

Lokale bewoner Kaat Hanssen reageerde enthousiast: “Dit is fantastisch nieuws, want de werkloosheid blijft maar toenemen.” Daarnaast kampt Manchester met een groot woningtekort. Volgens recente cijfers voldoet ongeveer 23% van de huidige woningen – ongeveer 56.000 woningen – niet aan de wettelijke wooneisen (Propertymark, 2024). De bouw van nieuwe woningen kan helpen om dit probleem aan te pakken.