In de Amerikaanse staten Florida en Georgia heeft orkaan Helene vannacht en vanmorgen grote schade aangebracht. Miljoenen huizen zitten zonder stroom en er vielen ook al minstens drie doden. “Helene kan volledige woonwijken ernstig treffen.”

Afgelopen nacht werd het zwaartepunt van de orkaan vastgesteld. Met categorie 4 op de bereikte de storm de op een na hoogste categorie op de Schaal van Saffir-Simpson. Er vallen al minstens drie doden te betreuren en meer dan twee miljoen gezinnen zitten er al zonder stroom.

Een orkaan zoals deze kan immense gevolgen hebben. VRT-weerman Bram Verbruggen verduidelijkt: “Een tropische storm zoals Helene kan volledige bossen neerleggen en hele woonwijken ernstig treffen. Zeker voor de doorsnee-Amerikaan die in houten huizen woont, kan Helene voor grootschalige problemen zorgen. Volledige daken kunnen worden weggeblazen.”

Ontstaan

De Oostkust van Amerika wordt regelmatig getroffen door tropische stormen. Dat komt doordat orkanen ontstaan aan de westkust van Afrika. “De combinatie van de zeetemperatuur die boven de 27,5 graden Celsius stijgt en de heersende winden die tijdelijk wegvallen zorgt ervoor dat in die regio orkanen ontstaan. Die trekken dan van Oost naar West, waarna ze in gebieden als Florida en Cuba schade aanrichten”, aldus Verbruggen.

Wat ook gevaarlijk is, is dat Helene een stijging van de zeespiegel veroorzaakt. “Dat is niet te onderschatten, want dat kan hele dorpen onder water zetten”, besluit de VRT-weerman.

150 km/h

Nadat orkaan Helene aan land kwam is de intensiteit afgenomen, waardoor ze nu geclassificeerd is als een orkaan van categorie 1. Hoewel de storm in intensiteit is verminderd, blijft ze nog steeds een bedreiging met windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Helene bevindt zich momenteel boven de staat Georgia, waar de impact nog duidelijk merkbaar is.