Na het voorstel van Britse wetenschappers om de grootte van de traditionele imperial pint te verkleinen, kwam er veel commotie op sociale media. Al sinds de 17e eeuw is een pint van 568 milliliter de norm in het Verenigd Koninkrijk.

De wetenschappers ontdekten dat mensen zich vasthouden aan een aantal consumpties dat ze op voorhand bepalen. Voor een onderzoek schrapten enkele pubs de grootste maat op hun kaart en daaruit bleek het alcoholgebruik te dalen met tien procent. Dit zou volgens de onderzoekers invloed kunnen hebben in de strijd tegen kanker en andere gezondheidsproblemen. 

In België is bier een belangrijk cultuurproduct, waarbij een standaard pintje doorgaans 25 centiliter bedraagt. Het verbaast veel cafébazen niet dat er veel kritiek komt in het Verenigd Koninkrijk. “Je moet klanten de vrijheid geven om hun eigen consumptie te kiezen”, aldus Emanuelle Lessafre, manager van Café 56 in Kortrijk. Café de Max is ervan overtuigd dat je de cultuur van de Britten moet waarderen. De pints verbieden in het Verenigd Koninkrijk is zoals je frietjes zou verbieden in België. Wat wel opvalt is dat veel mensen die een halve liter bestellen deze niet volledig opdrinken omdat het niet mooi fris blijft. Lessafre merkt op: “Halve liters zorgen voor meer verspilling dan 25cl.”

Volgens de uitbaters is een limiet invoeren niet nodig. Tom Meerghaege van café Den Bras in Kortrijk zegt: “Het zou belachelijk zijn om hier nog kleiner te gaan dan 25cl voor een pintje. Het gewone pintje blijft hier toch veruit het populairst.”