Pieter Blonk in actie. ©Alyssa Heyst

Deze week is het de Week Tegen Pesten. Eén op de vijf jongeren is slachtoffer van pesten en één op de acht van cyberpesten. Dat blijkt uit cijfers van het apestaartjarenrapport 2024. Uit het onderzoek komt ook naar voor dat meisjes vaker het slachtoffer worden van cyberpesten en dat pesten het vaakst voorkomt bij kinderen rond de twaalf jaar.

Door Alessia De Wintere en Anne-Laure Debosschere

Bij Vrije Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk leggen ze de focus liever op het thema vriendschap. “We zijn deze week bewust niet bezig met pesten. We vinden het belangrijk om kinderen preventief laten kennismaken met wat er nodig is om je goed en veilig te voelen. Daarom dat we eerder de week van Valentijn bijvoorbeeld dingen gaan organiseren rond liefhebben”, aldus zorgcoördinator Bryan Inghelbrecht bij VBS Sint-Paulus.

“Online pesten komt steeds vaker voor”

Ook bij VBS Sint-Paulus komt cyberpesten vaker voor, voornamelijk in de derde graad. “Kinderen krijgen op die leeftijd een gsm om hun vrienden berichten te sturen, maar we zien ook wel dat het soms tot uitsluiting resulteert. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een WhatsAppgroepje opricht, waar een bepaalde leerling geen deel van uitmaakt. Het zijn kleinigheden, maar als we daar geen aandacht aan besteden, kunnen ze groter worden”, zegt Inghelbrecht.

“De eerste schoolweken zijn de gouden weken”

Inghelbrecht benadrukt dat de eerste weken van het schooljaar cruciaal zijn voor een goede sfeer en klasband. “De band tussen leerling en leerkracht is noodzakelijk voor een veilige omgeving. Als er een leerling zich in een moeilijke situatie bevindt kunnen ze makkelijker op hen terugvallen.”

Gevolgen van pesten

Pesten gebeurt niet alleen online, maar ook nog steeds fysiek. Pieter Blonk deelde zijn verhaal over de gevolgen van pesten. Hij werd op jonge leeftijd fysiek gepest, wat hem erg onzeker en eenzaam deed voelen. Door schrik om opnieuw slachtoffer te worden, werd Pieter zelf een pester.

Tijdens zijn dienst in het leger vertoonde Pieter machogedrag. “Ik leerde daar wel dat ik niet zomaar iedereen op zijn bek kon slaan.”  Hij zette een masker op om ook daar niet uit de boot te vallen.

Na zeventien jaar verliet Pieter het leger en ging hij voor een carrière als mental coach. Nu gaat hij rond in scholen waar hij zijn verhaal deelt en over pesten praat.