(c)Pixabay

Van 9 oktober tot 20 oktober vindt de 51ste editie van het Filmfestival van Gent plaats. Het thema dit jaar, zijn de Amerikaanse verkiezingen. Het festival toont films uit de hele wereld en is daarmee uitgegroeid tot het grootste filmfestival van België. Ieder jaar trekken er zo’n 100.000 filmliefhebbers naar Gent. 

Het begon met een initiatief van een schooluitbater en toenmalige eigenaar van Studio Scoop in 1974, ter aanvulling op het reguliere filmaanbod. Tijdens het festival kan je genieten van film van overal ter wereld. Hierdoor kon het Filmfestival van Gent ook internationaal uitgroeien. Maar hoe zit het met de organisatie, duurzaamheid en filmselectie van het festival? We stelden de vraag aan programmadirecteur Wim De Witte. Sinds 2019 is hij verantwoordelijk voor het programmaboekje. 

“Door filmmuziek konden we Filmfest op de kaart zetten”

Programmadirecteur Wim De Witte

Impact van filmmuziek

Bij de organisatie speelt filmmuziek een belangrijke rol. Die keuze werd gemaakt in de jaren 80 toen ze op zoek waren naar iets om zich te differentiëren van andere filmfestivals. Dat zorgde ervoor dat ze zich internationaal op de kaart konden zetten als een filmfestival dat meer is als alleen film. “Bij ons zijn dat concerten en de relatie tussen regisseur en componisten tonen. Het is ook de bedoeling om films te tonen die niet in het reguliere aanbod komen. Meestal komen ze enkel op het grote scherm tijdens het filmfestival. Daarna misschien op DVD of internet maar niet meer in de beleving zoals in de cinema”, aldus De Witte. 

Selectie van de films

De films worden geselecteerd door een programmacomité met een tiental mensen, waaronder Wim De Witte zelf. Zij gaan onder andere films bekijken, festivals bezoeken en filmscreens opvragen, om daaruit een selectie te maken. Ook houden ze rekening met andere zaken: “We kijken of de films nog niet eerder vertoont zijn in België. Als dat wel het geval is, laten we ze vallen van de lijst. Daarboven kiezen we ook om geen commerciële films te geven, maar ook de niet-commerciële films een kans te geven. Aan de selectie voegen we ook een aantal oude films toe.” Verder proberen ze divers te zijn in de genres die ze uitpikken. 

“De films worden gekozen aan de hand van een aantal criteria”

Programmadirecteur Wim De Witte

Inzetten op milieuvriendelijkheid

Het Filmfest brengt veel uitstoot te weeg. “Elke editie komen er ongeveer 100.000 mensen. Onder andere filmmakers -en kijkers over ter wereld reizen af naar Filmfest. Dat brengt veel uitstoot met zich mee” , zegt De Witte. Dat proberen ze te compenseren door zo weinig mogelijk te printen.  Als ze iets doen op papier, dan is het op recycleerbaar papier.