NF13 stak tijdens de wedstrijd Club Brugge - Union pyrotechnisch materiaal af. © Lennert Devisch
NF13 stak tijdens de wedstrijd Club Brugge – Union pyrotechnisch materiaal af. © Lennert Devisch

Tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Club Brugge en Sporting CP raakte een jonge steward van achttien jaar gewond door een bommetje dat een Portugese supporter afvuurde. Federaal parlementslid Franky Demon vroeg daarom de cijfers over het aantal pv’s op die opgesteld werden in en rond de stadions. De conclusie is dat het aantal incidenten in stijgende lijn gaat.

Volgens ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zijn er de afgelopen vijf seizoenen bijna vierduizend pv’s opgesteld voor inbreuken op de voebtalwet. De vraag van parlementariër Franky Demon kwam er na een incident in de afgelopen Champions League-wedstrijd tussen Club Brugge en het Portugese Sporting CP. De 18-jarige student die zijn stage deed bij Club Brugge was zelf even buiten westen, nadat een bommetje dicht bij hem ontplofte. Het is niet de eerste keer dat Franky Demon strengere straffen eist voor supportersgeweld. In 2022 diende de Bruggeling al een wetsvoorstel in om de straffen op voetbalhooligans te verhogen: “De minimumstraffen die in de voetbalwet staan moeten opgetrokken worden. Het gaat dan over aanzetten tot geweld tegen hulpverleners, stewards en andere supporters.”

P.V.

Een veldbestorming op Standard, het kort en klein slaan van de bezoekerskantine in Lokeren en met het zwaaien van een vuurwapen van een agent in burger in Gent leverde mij een levenslang stadionverbod op.

De strengere straffen werpen voorlopig nog geen vruchten af, vertelt Franky Demon: “Jammer genoeg zien we de afgelopen jaren een stijging in het aantal pv’s dat wordt opgesteld en de stadionverboden die werden toegekend. Vorig jaar schreef de politie nog negenhonderd pv’s uit, dit seizoen halen ze de kaap van duizend. Een teken dat het geweld dus toeneemt.” Ook in de volgende legislatuur wil Demon initiatieven nemen om de voetbalwet te verstrengen, maar zullen ze wel volstaan? “Zelfs als supporters een stadionverbod hebben gekregen, vinden ze toch nog manieren om het stadion te betreden,” zegt Jef Brouckaert, abonnementhouder Club Brugge. “Ze lenen het abonnement van een vriend en kunnen zo onopgemerkt het stadion binnengaan.”

Engeland als voorbeeld

Supporters met een stadionverbod worden ook niet gecontroleerd wanneer ze op een supportersbus stappen, dit in tegenstelling tot Engeland. “Op onze bussen hebben we huisregels waar de supporters zich aan moeten houden. Wanneer ze van de bus stappen, kunnen we hen niet meer controleren,” zegt Rudi Driesen, contactpersoon van supportersclub ‘De Ploegtrekkers’ KRC Genk.

Opvallend is dat het ook volgens P.V. allemaal veel strenger moet. De supporter van Anderlecht die liever anoniem blijft, kreeg in 1997 een levenslang stadionverbod op alle voetbalvelden. Na een veldbestorming op Standard, de bezoekerskantine in Lokeren kort en klein te slaan en met een vuurwapen van een agent in burger te zwaaien in Gent besloot de rechter om hem een levenslang stadionverbod te geven. Zelfs een wedstrijd bij de jeugd mag de man niet meer bijwonen. Daar is alleen niet genoeg controle op: “Sinds mijn levenslang stadionverbod ben ik toch al twee keer naar een match van Anderlecht gaan kijken. Er is gewoon niet genoeg controle. Je kan gemakkelijk een abonnement doorgeven zonder dat ze mij controleren.” In Engeland worden strengere regels toegepast. Enkele decennia geleden kende Engeland een zware voetbalcultuur en door zwaardere straffen in te voeren is deze gaan inperken. Iets wat P.V. zeker toejuicht: “Ik denk dat we in België een voorbeeld moeten nemen aan het Engelse systeem. Het kan ook een hulp zijn voor ordediensten om mensen die verwant zijn met de hooligans in te schakelen op preventiediensten. Zij hebben vaak een goed oog op hoe supporters met stadionverboden toch naar wedstrijden gaan kijken.”

Supportersgeweld in amateurvoetbal

In het amateurniveau neemt het aantal incidenten in verband met supportersgeweld toe. Pyrotechnisch materiaal wordt er afgestoken zonder dat hier sancties aan verbonden zijn. Onlangs raakte een speler van KSCT Menen zijn hand kwijt nadat hij knalvuurwerk wilde weggooien. “De voetbalwet is niet van kracht op amateurvoetbal en dat zorgt ervoor dat er ook geen straffen volgen. Mochten er bij elke amateurwedstrijd stewards of politie aanwezig zijn zou dit ook een hoge maatschappelijke kost aan vasthangen”, volgens de kabinetsmedewerker van de Brugse Korpschef Yves Rotty.