Gevangenis©Pixabay

In Alabama werd voor de tweede keer een executie uitgevoerd met stikstof. Volgens de Amerikaanse staat is dat de meest pijnloze methode om te executeren. Volgens een reporter ter plaatse hapte de terdoodveroordeelde Alan Miller (59) zes minuten lang naar adem.

Executie met stikstof

Alan Miller werd in 1999 ter dood veroordeeld voor een schietpartij op drie mannen. Hij kreeg gisteren voor zijn straf een masker opgezet dat hem stikstof toediende. Volgens de staat Alabama de meest pijnloze executie methode. Deze methode moet er voor zorgen dat de veroordeelde binnen een paar seconden het bewustzijn verliest. Een journalist van persagentschap Associated Pers stelde vast dat de man twee minuten lang lag te beven en daarna zes minuten naar adem hapte.

Vijf executies  

In 27 staten van de VS is de doodstraf nog toegestaan. De primaire executie is in elke staat de injectie. In enkele andere staten is er een secundaire methode zoals in Alabama. Opvallend is dat er in een week tijd al vijf executies hebben plaatsgevonden in de Verenigde Staten. Dit terwijl executies in 2024 juist gedaald waren. Naast Alabama werden deze week in South Carolina, Missouri, Texas en Oklahoma executies uitgevoerd. Death Penalty Information Center meldde op X dat Miller de 1600ste  geëxecuteerde persoon is sinds 1976.

Cijfergegevens

Sinds 2000 namen executies een flink stuk af. Maar de laatste jaren stijgen de nummers juist weer. Dit komt volgens Politico omdat criminaliteit harder wordt bestraft door openbare aanklagers en gouverneurs. In 2022 was er een stijging van 64 procent. Vorig jaar waren er 24 executies, meldt nieuwssite Nu.nl. De vijf executies van deze week zijn er meer dan normaal, maar dat heeft volgens deskundigen geen specifieke oorzaak.