Leuven is opnieuw gaststad voor de Lotto Unbreakable. Breakers uit alle uithoeken van de wereld zullen het twee dagen tegen elkaar opnemen. Voor velen is dit het officieuze WK aangezien de wereldtoppers allemaal van de partij zijn. Het evenement is ook dit jaar gratis voor publiek.

De aandacht voor breakdancen is na de Olympische Spelen aanzienlijk gestegen. De spectaculaire sport strijkt dit weekend neer in Leuven. De breakers in de kids-categorie gaan het beste van zichzelf geven in cc/Schouwburg. De bgirls en bboys categorie gaan de strijd tegen elkaar aan op het Ladeuzeplein waar er plaats is voor 2.000 toeschouwers.

“Vorig jaar waren we organisator van het officiële wereldkampioenschap breackdancen en toen zaten alle tribunes volledig vol tijdens het evenement”, vertelt schepen van Sport Johan Geleyns. “We hopen dat dit jaar opnieuw te realiseren. We mikken vooral op veel toeschouwers voor de kinderen, zij krijgen ook een goodiebag van ons. Het Ladeuzeplein was een bewuste keuze, het is de bedoeling dat we met die locatie ook dagjestoeristen naar het evenement lokken. We hopen dat de mensen die naar Leuven komen voor Unbreakable ook de stad intrekken. Dat doen we aan de hand van wandelroutes die op het Ladeuzeplein vertrekken.”

500 breakers bevestigden al hun deelname waarvan een handvol Belgen. De topfavorieten voor de overwinning bij de heren zijn Doomsday (Oekraïne) en From Downtown (Frankrijk). Het grote spektakel moet van The Big Players uit Brazilië komen, zij wonnen vorig jaar de spektakelprijs uitgereikt door het publiek. Bij de dames zijn de favorieten Yasmin (Japan) en San Andrea (Frankrijk). De Belg die het meeste kans maakt op een overwinning of podiumplaats bij de bboys is Cis Backeljau. Bij de bgirls liggen de Belgische verwachtingen het hoogst bij Camine.

Op vrijdagavond 27 september begint Unbreakable met een dj set van dj Hippo. Zaterdag 28 september gaan ze van start met de qualifiers van de heren en dames om 12.30 uur. In de loop van de dag vinden de kwartfinales en halve finales plaats. ’s Avonds gaan ze verder met de finales die beginnen met de kids-final om 21.25 uur. De bboys en bgirls starten hun finale om 22.00 uur.

28 september staat in het teken van de crew battles. Dat zijn korte wedstrijden waar er kleine groepen tegen elkaar breakdancen. De battles beginnen om 12.00 uur en de finales zijn van 20.00 uur tot 21.15 uur.

Wie er zaterdag en zondag niet bij kan zijn kan terecht bij HLN voor een livestream van alle wedstrijden.