©Pixabay

Israëlische aanvallen op Libanon jagen meer dan 30.000 mensen weg naar Syrië, meldt UNHCR. Uit cijfers van het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR) blijkt dat in 72 uur tijd meer dan 30.000 mensen op de vlucht slaan naar Syrië terwijl het conflict tussen Israël en Hezbollah escaleert. Blijkens de UNHCR zijn er sinds 23 september 2024 meer dan 90.000 inwoners ontheemd.

Begin deze week heeft Israël verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op wapens en raketinstallaties in Libanon, nadat Libanon raketten afvuurde op de Israëlische grensposten. Ondanks de oproep naar een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah werd die verworpen door Israël, met meerdere luchtaanvallen als gevolg, 700 doden in de Tyre regio en richting de Bekaa vallei sinds maandag. 

Netanyahu’s Likud partij groeit in Populariteit

Na de bestorming van de Israëlische raketten in Libanon groeit ook de populariteit van de Likud partij na een opiniepeiling uitgevoerd door Israeli Daily Maariv. De peilingen tonen aan dat Israël’s dodelijke aanvallen een beduidende groei heeft opgeleverd aan de populariteit van premier Benjamin Netanyahu’s partij. De vragenlijst concludeert dat als de verkiezing vandaag zou plaatsvinden, Netanyahu’s partij de leiding zou nemen met 25 zetels in de Knesset. 

Libanese ministerie van Volksgezondheid 

Meer dan 5.000 gewonden zijn opgenomen in ziekenhuizen, meldt het hoofd van de Libanese doktersbond Youssef Bakhash. Bakhash voegde eraan toe dat het Rafik Hariri Universitair ziekenhuis en het Baabda overheidsziekenhuis gebruikt zal worden om gewonden op te nemen en psychologische hulp te bieden, vertelt Al-Jazeera. De ziekenhuizen werken met de middelen die beschikbaar zijn, maar hoe lang zal het duren voordat die ook beperkt zullen worden?

Dodelijkste periode in generaties

De escalatie van het conflict heeft Libanon tot een waar bloedbad gemaakt zoals het land al decennialang niet meer heeft gezien. Er zijn veel zorgen op lange termijn over het welzijn van het Libanese volk. De angst voor een grenzeloos bloedbad groeit naarmate de uren voorbij tikken. “We zijn getuige van de dodelijkste periode in Libanon sinds een generatie, en velen uiten hun angst dat dit nog maar het begin is.” vertelt Humanitaire coördinator Imran Riza aan Al-Jazeera.

Sinds ochtendschemering zijn er vandaag al 25 doden te betreuren. Met hoeveel het dodental zal groeien de komende periode is onvoorspelbaar, maar het is duidelijk dat het niet zal dalen.