Aire Obuchi (20) met Japanse roots had deze week haar eerste lessen. Ze woonde in Mexico en kwam op 5 september naar Kortrijk. Daar start ze aan haar eerste jaar Howest in de opleiding Industrieel Productontwerpen.

Ik heb het altijd leuk gevonden om dingen te bouwen

Aire Obuchi

Keuze voor opleiding

Voor ze begon aan de opleiding aan Howest, nam ze een sabbatjaar in Amsterdam. Ze heeft de opleiding leren kennen door een vriendin die er al lessen volgde in de richting. Tijdens de infodag bezocht ze het lokaal. Ze was gefascineerd door de 3D printers en de studenten die ze aan het werk zag. Daarnaast mocht ze haar vriendin helpen met haar producten. Dat overtuigde haar in de studiekeuze . Het liefst bouwt ze zelf dingen.

Aanpassen aan de stad

“In het begin was het moeilijk om mij aan te passen. Ik moest de winkels zoeken en wennen aan de sluitingstijden in België. Ook wist ik niet waar ik mijn kleren moest gaan wassen. Verder was het ook wennen aan een gedeelde keuken. Nu ik mijn kotgenoten ken, lukt dit al beter ” vertelt Obuchi. Vanaf de start van het academiejaar verliep het vlotter en vond ze gemakkelijker haar weg. “De introductie week hielp mij om nieuwe mensen te leren kennen en sociaal open te zetten. Ondertussen heb ik na de week een fijne nieuwe vriendengroep”. Zij komen vaak langs tijdens de middagpauze want ze volgen niet hetzelfde programma als Obuchi. Na de lessen bespreken ze ook wat ze gaan doen als avondactiviteit.

De lessen

De lessen met tekenen zijn de leukste

Obuchi

Woensdag en donderdag waren de moeilijkste en langste dagen voor Obuchi. “Ik vind de lessen met tekenen de leukste. Ik zou graag perfect willen leren tekenen zonder een lat. Dat mag je niet gebruiken in de les en dat is een aanpassing.”

De Nederlandse taal

Ik kan al “een beetje” zeggen in het Nederlands

Obuchi

Aangezien ze nu 3 jaar in België gaat wonen, wilt ze graag de Nederlandse taal kunnen. Door haar tussenjaar in Amsterdam kent ze al een aantal woorden. “Ik vind de woorden vaak lijken op woorden uit het Engels of Spaans. Japans is mijn moedertaal.”

De toekomst

“Ik heb nog geen idee over mijn toekomst hier. Ik wil eerst mijn 3 jaar afmaken. Tijdens de portfolio weken gaan we op stage. Zo kan ik kijken wat me ligt en welke bedrijven me aanspreken hier in België” zegt Obuchi.