(c) Pixabay

De Cindy Sherman tentoonstelling komt naar het FOMU museum in Antwerpen. Ze staat bekend voor haar kritische kijk op het menselijk schoonheidsideaal. Sherman uit haar kritiek via fotografie. De link met James Ensor, die dezelfde kritiek via kunstwerken uitte, is daarom onmisbaar. De tentoonstelling begint aanstaande zaterdag. 

Biografie 

Cindy Sherman is geboren op 19 januari 1954 in Glen Ridge, New Jersey. Voor haar verdere studies op Buffalo University koos ze eerst voor de schilderkunst, maar maakte daarna de overstap naar de fotografie. In 1976 verhuisde ze naar New York om er volledig te focussen op haar passie. 

Ze begon haar carrière met haar werk untitled film stills (1977-180). Verder regisseerde, modelleerde en fotografeerde ze alles zelf, met als resultaat zeventig zwart-wit portretten. Ze kaartte er de Hollywood clichés aan, zoals unhappy housewife, jilted lover en vulnerable naif. Sinds 1980 werkte Sherman samen met onder meer Comme des Garcons, John Galliano, het modebedrijf Chanel en het magazine Vogue. Meestal maakt ze ook haar werken in series zoals haar historische portretten. 

Link Cindy Sherman – James Ensor 

FOMU (Fotomuseum Antwerpen) steekt tijdens het Ensorjaar de werken van Ensor in een moderner jasje, namelijk met Shermans foto’s. James Ensor was gekend voor zijn maatschappijkritiek via tekeningen en schilderijen. Hiermee is de link snel gelegd met Cindy Sherman. Tegenwoordig beeldt de media de mens af als een schoonheidsideaal. Sherman wil het stereotype doorbreken, maar via fotografie. Als men dieper graaft, komen meer en meer gelijkenissen naar boven in de werken van Ensor en Sherman: de werkelijke identiteit van de mens onderzoeken, de donkere kant van de maatschappij onthullen, stereotypes bizar uitvergroten om ingeprente ideeën aan het licht te brengen. 
 

Tentoonstelling Antwerpen 

Anti-fashion, de tentoonstelling in Antwerpen van Cindy Sherman, die het FOMU tentoonstelt. Het museum beschikt over meer dan honderd werken van Cindy Sherman. Het hoofdonderwerp van de expositie is het tegenovergestelde van het schoonheidsideaal weergeven. Op de foto’s is altijd Sherman zelf te zien als model, maar het zijn geen zelfportretten, wel zijn stereotypes zonder identiteit afgebeeld. Het is een van de vier tentoonstellingen in Antwerpen die het Ensorjaar afsluiten. De tentoonstelling loopt van 28 september 2024 tot en met 2 februari 2025. 

Door Remi Boute