Levensloop is een initiatief van de Stichting tegen Kanker. ©Lies Ottevaere

Zaterdag 28 september vindt in Provinciedomein De Gavers in Harelbeke de 13e editie van Levensloop plaats. Met optredens van acteur Mathias Sercu, kinderanimatie en nog andere randactiviteiten belooft het een topweekend te worden. 

Levensloop is de jaarlijkse loop van de Stichting tegen Kanker, en staat in het teken van solidariteit en steun voor mensen die getroffen zijn door kanker. 24 uur lang zetten de deelnemers zich in om te bewegen en geld in te zamelen. De donaties dragen bij tot wetenschappelijk onderzoek naar alle soorten kanker, ook de varianten die minder frequent voorkomen. Daarnaast worden ook enkele doctoraatstudenten gefinancierd zodat zij op een onafhankelijke manier kunnen werken. de Stichting tegen Kanker zet zich in voor preventie en vroege opsporing van de ziekte. De organisatie zelf heeft echter weinig zeggenschap over de uitbesteding van de opbrengsten. Hun rol beperkt zich tot de samenstelling van de onafhankelijke jury. Die jury beslist over de verdeling van de middelen.  

Provinciedomein De Gavers is het decor voor de 13e editie van Levensloop. ©Lies Ottevaere

Provinciedomein De Gavers   

Levensloop is deze editie voor het eerst gecentraliseerd. Een strategische beslissing, licht Sarah De Jaegere van Stichting tegen Kanker toe. “Wanneer ‘Levensloop Kortrijk’ werd georganiseerd leek het alsof het evenement zich enkel focuste op de inwoners van Kortrijk terwijl het de bedoeling is om een breder publiek te bereiken. Daarom besloten we de naam aan te passen naar Levensloop Zuidwest en de gemeentegrenzen te doorbreken”.  

Enorme opkomst   

Met 1.660 ingeschreven deelnemers is de opkomst voor deze editie bijzonder groot. In vergelijking met vorig jaar is het aantal bijna verdubbelt. Hierdoor zijn ook de opbrengsten spectaculair gestegen. Tot op heden is er al meer dan 30.000 euro ingezameld, een grote overschrijding van het het oorspronkelijke doel om 1.000 euro in te zamelen.

De 13de editie van Levensloop belooft een groot succes te zijn. ©Lies Ottevaere

Vechters  

61 ‘vechters’ zijn dit jaar van de partij. Dit zijn mensen mensen die strijden tegen kanker of die kanker overwonnen. Tijdens de openingsceremonie lopen de vechters de startronde mee, waarbij ze symbolisch hun kracht en veerkracht tonen. Om ervoor te zorgen dat alle vechters kunnen deelnemen, zijn de afstanden van de rondes niet al te groot. Na de symbolische start krijgen de vechters een plek in de vipruimte. Hier krijgen ze toegang tot gratis activiteiten en workshops.   

Hoewel er veel beweging plaatsvindt tijdens Levensloop, ligt de nadruk niet op het aantal kilometers dat wordt afgelegd. “Het belangrijkste is dat de deelnemers zoveel mogelijk in de buurt van de vechters zijn, zodat ze zich gesteund en omringd voelen.”, vult De Jaegere aan.  

Randactiviteiten   

Naast het lopen en steunen van de vechters zijn er tal van randactiviteiten georganiseerd. Er is kinderanimatie voorzien en er zijn optredens van tal van verschillende artiesten. Levensloop Zuidwest start zaterdag 28 september om 15 uur.