(c)Pixabay

De start van het Ensorjaar vond plaats in Oostende, de geboortestad van James Ensor. Met het einde in zicht nemen Brugge en Antwerpen de fakkel over. In het KMSKA te Antwerpen kan je terecht voor een expositie van 130 werken van James Ensor in combinatie met kunstwerken van Monet en Manet.  Vanaf 26 september kan je in het Groeningemuseum in Brugge een collectie van dertig werken bewonderen, aangevuld met één permanent tentoongesteld werk.  

De collectie bestaat uit een verzameling van ingekleurde en niet-ingekleurde ertsen, tekeningen en een schilderij die permanent in het Groeningemuseum hangt. Tussen 1995 en 1998 kocht het museum negentien met de hand ingekleurde ertsen aan. Het museum beschikt over een klein budget, waardoor het kiest voor een goedkoper alternatief dan schilderijen. Niettemin leunen deze ertsen dicht aan bij werkelijke schilderijen. De collectie is aangevuld met vijf andere tekeningen, waaronder een zelfportret en een portret van zijn zus, die samen een verhaal creëren doorheen het Groeningemuseum. Het pronkstuk van de expositie is het voorwoord van De Zeven Zonden, aangekocht in 2022, die voor het eerst te bezichtigen is. 

“Dit jaar is het jaar van Ensor, daarom gaan wij hem eren door enkele van zijn werken in ons museum te presenteren. Vele van de werken die we nu in de kijker zetten, zijn werken op papier die met de hand zijn ingekleurd. Normaal gezien stellen we deze zelden te toon,” zegt Laurence Van Kerkhoven.

“Twee jaar geleden konden we met het museum een nieuwe reeks schilderijen (De Zeven Hoofdzonden) van Ensor aankopen. Nu is het de eerste dat we deze tentoonstellen. Eén zaal van het museum is volledig gewijd aan James Ensor. Hierbij moet de collectie die we bezitten goed tot zijn recht komen. Daarom hebben we nu een selectie gemaakt van zijn mooiste werken,” aldus Van Kerkhoven.

Verschil tussen steden

De expositie van Ensor in Brugge is kleinschaliger dan Antwerpen. Het museum toont minder werken dan dat het in zijn archieven heeft. Slechts één zaal toont de werken van Ensor, dit maakt de tentoonstelling exclusief. Antwerpen heeft toegang tot internationale bruiklenen, die het museum in context plaatst, maar Brugge pakt uit met hun originaliteit: de ertsen, portretten en het schilderij van De Zeven Zonden. De link tussen Brugge en Antwerpen: Ensor hernam sommige schilderijen en zette ze om in ertsen, bijvoorbeeld de Geraamten Die Zich Willen Warmen. Het erts hangt in Brugge en het schilderij in het KMSKA in Antwerpen. 

Volgens Curator of Painting, Laurence Van Kerkhoven, van Musea Brugge is de tentoonstelling van Ensor een must-see. “De expositie geeft met exclusieve werken een diepere kijk op het oeuvre van James Ensor”, zegt ze. De tentoonstelling in het Groeningemuseum loopt tot en met 18 februari 2025. 

Door Remi Boute