©Pixabay

Samen met twee andere Vlaamse danseressen zou Ines Leblanc deelnemen aan een internationale dansopleiding in Kopenhagen waar ze les zouden krijgen van internationale docenten. Na drie weken in de opleiding kregen de danseressen een e-mail waaruit blijkt dat de school failliet is. De eigenares van de dansschool vluchtte weg. De danseressen verloren geldsommen tussen de 10 000 en 30 000 euro.

Hoge verwachtingen

Ines wou naar de dansschool in Kopenhagen gaan nadat ze de opleiding al vaak zag voorbijkomen op Instagram door meerdere bekende dansers. “De verwachtingen lagen hoog, want ik kreeg de kans om les te krijgen van internationale leerkrachten. Dat was een leerrijke periode en zo kon ik al contacten leggen met bekende dansers.” Bovendien stond de school bekend voor het opleiden van nieuwe danstalenten.

Paniek na mails van eigenares

Samen gingen dertig dansers van over heel de wereld naar Kopenhagen voor de dansopleiding. Na drie weken kregen de dansers een onverwachte mail van de eigenares Josefin Bjerkensjöe Canfield. In deze mail stond dat de lessen werden geschrapt. Diezelfde avond kregen de dansers een nieuwe mail waarin stond dat Canfield verkondigt failliet te zijn. Alle dansers moesten binnen de twee dagen hun  appartement verlaten. “Er ging veel door mijn hoofd, tot nu toe besef ik het eigenlijk allemaal nog niet zo goed”, zegt een emotionele Ines. “Na twee dagen tijd stonden we al opnieuw terug in België. Ik was vooral in paniek toen ik thuis kwam. Ik kreeg geen antwoorden op al mijn vragen en ik wist ook niet wat de toekomst ging brengen. Ik wilde er niet aan denken mijn droom te moeten opgeven.”

Dansers verliezen inschrijvingsgeld en starten rechtszaak tegen Josefin

Ines en al de andere dansers zijn hun inschrijvingsgeld geld wellicht kwijt. “De bedragen van de meeste studenten moeten liggen tussen de 10 000 en de 30 000 euro.” Ondertussen is er een crowdfunding opgestart om een rechtszaak op te kunnen starten waarvan de opstartkosten 13.000 euro bedragen. “Het geld van de crowdfunding is niet voor ons terug te betalen, maar voor de toekomst om Josefin aan te klagen.” Canfield beweert dat ze gaat proberen om alles terug te betalen, maar Ine plaats daar vraagtekens achter. “Ik geloof niets van wat ze zegt. Ze gaat dit nooit doen.”

Twijfels over mentale gezondheid van eigenares

Het blijkt dat de eigenares Canfield mentaal ziek zou zijn en daardoor zou ze niet stilstaan bij de gevolgen van wat ze deed. “Ik weet bijna 100 procent zeker dat alles met voorbedachte raden was”, denkt de jonge danseres Ines. “Ze wist heel goed wat ze aan het doen was. Dat ze mentaal ziek is kan ik zeker geloven, maar ik denk dat het allemaal met voorbedachten rade was. Ik geloof niet dat dit gebeurd is door haar mentale toestand.”

Ines kan en mag nog dromen

Nadat Ines dus niet meer naar de dansschool kan gaan hoopt ze op een andere en nieuwe opleiding en hoopt ze vooral dat ze haar passie voor dans nog kan beoefen op hoog niveau. “Als ik opnieuw een dansopleiding kan volgen, dan ga ik me daar vol voor smijten. Die kans zou ik niet laten liggen. Nu wil ik vooral even alles verwerken. Het ontbreekt me aan energie of tijd om nu al te beslissen over mijn toekomst.”

Het zou een droom zijn voor Ines om voor grote sterren uit de wereld te kunnen dansen en van ze te leren. Dansworkshops in LA en Londen staan op de helling omwille van de mislukte investering in Kopenhagen. “Ik hoop gewoon te kunnen genieten van mijn passie. Dans maakt me tot wie ik ben. Een uitlaatklep, mijn leven.”