De 23-jarige historicus en student politieke wetenschappen, Abdel Benammar, komt op bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk. Hij staat op twaalfde plaats op de lijst van Team Burgemeester. Jongeren, ongeacht hun achtergrond, dragen voor hem de prioriteit.

Welke uitdagingen heb je ervaren als allochtone jongere in Kortrijk?

“Persoonlijk heb ik weinig uitdagingen ervaren. Mijn ouders en leerkrachten hebben me altijd gesteund en alle kansen gegeven. Maar in mijn omgeving ben ik wel vaak geconfronteerd geweest met armoede. Ik zag dat er mensen vaak moeilijkheden ondervonden vanwege hun migratieachtergrond. Ik ben opgegroeid in Sint-Jan, een kansarme wijk in Kortrijk. Dat heeft me gemaakt heeft tot wie ik ben.”

Wat motiveerde je om in de politiek te gaan?

“Als kind droomde ik er van om burgemeester te worden. Er circuleert zelfs een foto van mij als kleuter naast meneer Van Quickenborne, wat mijn ambitie van jongs af aan duidelijk maakt. Ik hou ervan om met mensen te spreken, hen te helpen en ik hoop een vertegenwoordiger van mijn stad te worden. Mijn liefde voor Kortrijk is groot, en ik weet zeker dat ik hier mijn hele leven zal wonen. Politiek is niet saai, je komt het overal tegen.”

Wat zou je doen om mensen met een migratieachtergrond nog meer te helpen in Kortrijk?

“Ik ben een enorme voorstander van de UiTPAS, een voordeelkaart voor activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Met deze kaart kun je punten sparen door deel te nemen aan verschillende activiteiten, zoals museumbezoeken, sportevenementen of culturele activiteiten. Deze punten kun je vervolgens inruilen voor allerlei voordelen, zoals kortingen of cadeaus. Daarnaast biedt de UiTPAS ook extra voordelen voor mensen in armoede, zoals toegang tot activiteiten aan een verlaagd tarief. Ik zou de mogelijkheden van de UiTPAS graag uitbreiden. Ik wil de UiTPAS introduceren bij de jeugdbewegingen in Kortrijk. Hoewel dat nog geen standpunt is van Team Burgemeester, streef ik er persoonlijk voor.”

Wat betekent het woord diversiteit voor u in Kortrijk?

“Diversiteit is voor mij veel breder dan origine en een migratieachtergrond. Het draait om alles wat ons als individuen uniek maakt. Ik ben niet in de politiek gegaan met de bedoeling om de Marokkaanse gemeenschap van Kortrijk te vertegenwoordigen. Ik was een KULAK-student en ik was jarenlang actief in de KSA Pius X. Mijn inzet gaat vooral uit naar de jongeren in Kortrijk, ongeacht hun achtergrond.”

Welke verandering zou je graag willen zien in de politiek?

“Er zit enorm veel potentie in de jeugd, maar de leeftijdskloof is te groot. De schepen van Jeugd zou de stem van jongeren moeten vertegenwoordigen, dus waarom zorgen we er niet voor dat dit ook iemand uit die leeftijdsgroep is? Ik pleit voor verjonging in de politiek, zodat jongeren direct kunnen wegen op het beleid.”