In een tijd waarin diversiteit steeds meer centraal staat, nemen politici met een migratieachtergrond een belangrijke plaats in het politieke landschap in. Ze brengen niet alleen hun idealen mee, maar ook de levenservaringen die hen gevormd hebben. In deze reeks portretten spreken we met twee politici die elk op hun eigen manier hun achtergrond inzetten om verandering te brengen. 

SANDY KALEMBA (NVA)

Wie of wat heeft je geïnspireerd om in de politiek in te treden

“In het middelbaar ging ik naar het Guldensporencollege Kaai in Kortrijk waar we het keuzevak European Youth Parliament kregen. EYP is een vak waar je leert debatteren over de problemen in Europa zoals het Europese Parlement. Uiteindelijk ben ik begonnen in de politiek. Op die manier zet ik me in voor diversiteit, inclusie, onderwijs en milieu in kortrijk.”

Waarom koos je voor de partij waarin je zit?

“Ik kreeg een telefoontje van Axel Ronse (N-VA) die kandidaat-burgemeester is in Kortrijk. Ik kende hem al een tijdje. We hebben samen rond de tafel gezeten en ik heb toen kritische vragen gesteld. Uiteindelijk sloot ik me aan bij de hoofdpunten van N-VA in Kortrijk namelijk veiligheid, netheid en onderwijs.”

Hoe ervaar je het om als iemand met een migratieachtergrond in de politiek te stappen

“Diversiteit is voor mij heel belangrijk. In het middelbaar was ik voorzitter van de leerlingenraad en nu ben ik studentenvertegenwoordiger. Twee jaar op een rij organiseerde ik een diversiteitsweek en spraken we over verschillende thema’s. Het is een goede manier om mensen daarmee in contact te brengen, daarom heb ik een voorstel ingediend om dit in alle scholen te integreren.”

Hoe voelt het om zo jong in de politiek geëngageerd te zijn

“Ik ben de jongste op de lijst van N-VA Kortrijk, maar dat schrikt me zeker niet af. Ik ben een Gen-Z’er. Tussen de oudere mensen op de lijst staan, geeft me de mogelijkheid om problemen aan te kaarten die bij de jongeren leven. Dankzij mijn jeugdig enthousiasme heb ik een voorstel op tafel gelegd om in Kortrijk een jeugdparlement op te starten. Het is een unieke kans om jongeren te engageren die met politiek bezig zijn.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst binnen de politiek 

“Mijn ambities liggen vooral op Europees vlak en voorlopig wil ik doorgaan met projecten rond EYP. Ik hoop dat ik via deze weg kan groeien binnen de politiek. Federaal spreekt me ook zeker aan, maar eerder als tussenstap om dan Europees te gaan. Het idee dat ik ooit verkozen wordt om te zetelen in het Europees Parlement is hopelijk een droom die werkelijkheid wordt.”

Is het moeilijk om je politieke carrière te combineren met je studies

“Ik heb het geluk dat de lessen pas volgende week van start gaan. Dus tijdens de vakantie kon ik me toeleggen op de politiek in Kortrijk. EYP sessies probeer ik bij te wonen waar mogelijk, maar mijn studies zijn minstens zo belangrijk.”

CHAIMAE EL MASSAOUL

Wie of wat heeft je geïnspireerd om in de politiek in te treden

“Ik ben in de politiek gestapt uit fascinatie voor wat er in de wereld gebeurt. Ik wilde mijn schermtijd op mijn telefoon verminderen en mijn wereldbeeld verruimen. In mijn dichte omgeving ben ik op zoek gegaan naar wat er speelt bij de Kortrijkzanen. Als je dan met concrete oplossingen komt, geloof ik erin dat je van de wereld een betere plek kan maken.”

Waarom koos je voor de partij waarin je zit?

“Verschillende partijen hebben mij gecontacteerd. Ik koos voor Team Burgemeester Kortrijk omdat deze partij de noden van de mensen wil weten. Ze gaan opzoek naar oplossingen op een constructieve en nuchtere manier en dat vind ik belangrijk. We durven naar de toekomst kijken om op die manier van Kortrijk een betere stad te maken.”

Hoe ervaar je het om als iemand met een migratieachtergrond in de politiek te stappen

“Het is moeilijk. Het valt me vooral op wanneer we deur aan deur campagne voeren. Ik klopte bij een deur aan en ik kreeg de reactie: ‘We gaan niet stemmen’ of ‘We hebben geen vertrouwen meer in de politiek’. Ze willen minder met mij in dialoog gaan tenzij mijn collega Sarah mee is dan is er plots vertrouwen.

Hoe voelt het om zo jong in de politiek geëngageerd te zijn

“Het is een must om jonge mensen in de politiek te hebben! Als jongere, vrouw en vrouw met een migratieachtergrond vertegenwoordig ik drie werelden. Het politieke landschap blijft een wereld van ‘oude’ witte mannen, maar als jeugd kunnen we dit veranderen. Daarom heb ik samen met andere partijgenoten Bar Futur georganiseerd. Het is een initiatief dat jongeren samenbrengt om in debat te gaan over politiek.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst binnen de politiek 

“Het Europees parlement is mijn ultieme droom. Daar kan ik het meeste invloed hebben om van de wereld een betere plaats te maken. Ik besef dat het hard werken is om dit te bereiken, maar ik wil ervoor gaan. Europees parlementslid: hopelijk is dit over een paar jaar werkelijkheid.”

Is het moeilijk om je politieke carrière te combineren met je studies

“Moeilijk! Ik studeerde journalistiek met de droom om ooit nieuwsanker te worden. Het was moeilijk om die neutraliteit die je aangeleerd krijgt los te laten. Ik heb lang getwijfeld om in de politiek te stappen en het duurde acht maanden voor ik een akkoord vond met Vincent Van Quickenborne. Achteraf ben ik opgelucht dat ik de stap heb durven zetten.”