In het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk zijn er sinds het begin van het schooljaar automaten met menstruatieproducten aanwezig in de vrouwentoiletten van de school. De installatie van deze automaten zorgt voor veel positieve reacties van zowel leerlingen als leerkrachten.

Sinds het begin van het schooljaar zijn er automaten met menstruatieproducten aanwezig in de vrouwentoiletten van de middelbare school. “We waren aan het bekijken welke maatregelen we nog konden nemen om alle leerlingen, ook deze met financiële moeilijkheden te ondersteunen” zegt leerlingbegeleider Julie Deruddere. De school ging op zoek naar manieren om de leerlingen en leerkrachten te ondersteunen, uiteindelijk kwamen de begeleiders bij het bedrijf Herbox terecht: “We zochten automaten waar het de bedoeling is dat niet alle producten er direct uitkomen, maar systematisch eruit komen, en dan zijn we uiteindelijk bij Herbox terechtgekomen en hebben we er aangekocht.” De school bevestigt ook dat alle producten honderd procent biologisch zijn om allergieën te vermijden.

Maatschappij steunen

Veel leerlingen zijn positief over het initiatief van de school. Leerlingen Marthe en Sare noemen het een zaak die zeer handig is voor de vrouwelijke studenten: “Wanneer je zelf iets niet mee hebt is het altijd handig om deze op school te hebben, ook als iemand zijn boekentas in het lokaal zou vergeten is het altijd goed dat de menstruatieproducten beschikbaar zijn.”

De leerlingen delen ook het sentiment van velen dat menstruatieproducten gewoon te duur zijn in de winkels: “Menstruatie is gewoon iets wat het lichaam doet en ik vind dat zoiets niet zo duur zou mogen zijn.” Zelfs volgens de mannelijke studenten zijn de prijzen van menstruatieproducten in de winkels overdreven, studenten Tiemen en Umatgiri bevestigen dit gevoel: “We hebben er zelf ook al eens op gelet en het is wel echt duur.”