Onze Vlaamse politici zitten volop met elkaar aan tafel over de vorming van de Vlaamse regering. Hoofdrolspelers N-VA, CD&V en Vooruit zijn het echter nog oneens over enkele dossiers. Een van die dossiers is de privatisering van de zorgsector.
Kwaliteit en werkdruk
Om de zorgsector voldoende te ondersteunen is er nood aan kwaliteit in de zorg. Langs de kant van de gezondheidszorg in ziekenhuizen klinkt het dat een privatisering voor een transitie van het personeel zou zorgen. “Een privatisering in de zorgsector zou zorgen voor een verschuiving van het personeel wat de werkdruk nóg meer zou doen toenemen”, zo vertelt Sofie Vermeulen, communicatieverantwoordelijke van AZ Rivierenland. Een toename van de werkdruk in een sector waar de druk al ferm op de ketel zit, zou de kwaliteit naar alle waarschijnlijkheid doen afnemen. In de privé zorg delen ze die mening echter niet. Isabelle De Ramée, co-founder van Private Care, vindt dat de zorgcentra jaar op jaar verslechteren in kwaliteit. “In de privésector moet er kwaliteit geleverd worden, of klanten komen niet meer naar hen.”, getuigt De Ramée. Dit zorgt voor een zekere positieve werkdruk die mensen kwaliteit moet opleveren. Een punt waar ze het dus wel over eens zijn, is dat de werkdruk enorm hoog ligt in de zorgsector. Het is uitkijken naar hoe onze Vlaamse politici dit gaan aanpakken in de vorming en het beleid van de nieuwe Vlaamse regering, die voorlopig nog (deels) in de steigers staat.
Middelen en patiënten
Kwaliteit leveren rust grotendeels op de beschikbare middelen en financiering. Dergelijke middelen horen er alleen te komen op voorwaarde dat er goed werk wordt geleverd, aldus De Ramée. De co-founder van Private Care was kritisch voor de klassieke zorgsector, en wist het volgende te vertellen: “De inkomsten komen er toch in klassieke woonzorgcentra omdat ze over gesubsidieerd zijn. Wij moeten hard werken en kwaliteit leveren”. Vanuit AZ Rivierenland klinkt het dat er een keerzijde aan het medaillon is. “Een privatisering van de zorgsector zou niet positief zijn. Het zou zelfs perverse effecten hebben omdat je met een selectie van patiënten gaat zitten”, vertelt communicatieverantwoordelijke Sofie Vermeulen. “Sommige patiënten worden uitgesloten omdat ze niet commercieel interessant zijn. Zorg is geen sector waar je winst ophoort te maken”.
Rol van de overheid
Vanuit de klassieke zorg is de boodschap duidelijk: een privatisering zou perverse effecten hebben en zou voor een zeer negatieve evolutie binnen onze gezondheidszorg in Vlaanderen zorgen. Isabelle De Ramée is het eens dat er een zekere rol van de overheid moet blijven, maar wil de overheid zien focussen op kwaliteitsnormen en opvolging. Het financiële plaatje moet de patiënt zelf kunnen bepalen, door te kiezen waar en welke zorg je wil ontvangen. “De overheid zal altijd nog een rol in privé zorg moeten spelen: er blijven regels”, legt De Ramée uit. Vanuit het kamp van de klassieke zorgsector weergalmt echter de vrees dat bepaalde patiënten geen betaalbare gezondheidszorg kunnen veroorloven en op die manier uitgesloten worden van ons zorgsysteem. Een ding is zeker: de nieuwe Vlaamse regering zal zijn handen vol hebben met het verbeteren en potentieel hervormen van het zorgsysteem. De overheid moet zich de komende uren verder buigen over de wankelende zorgsector.