Vandaag is het Wereld Toerisme dag. Wereldwijd vestigt men jaarlijks op 27 september de aandacht op de toeristische sector. Dit jaar is Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, de gaststad en is het thema: ‘Tourism and Peace’. 

Sinds 1979 wordt 27 september aangeduid als ‘Wereld Toerisme dag’, een initiatief van de wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) van de VN. Jaarlijks wordt op deze dag het culturele, economische en sociale nut van het toerisme in de kijker gezet. 

Het toerisme in Kortrijk is ver van uitgestorven door de vele restauraties en nieuwe zaken in de stad. “De toeristen in onze stad komen van buurlanden Frankrijk en Nederland, maar ook van de uiterste hoeken van de wereld”, vertellen ze bij het toeristisch centrum van Kortrijk. Volgens hen behoren volgende plaatsen tot de mooiste van de West-Vlaamse stad:

  1. Broeltorens
© Thiago Willaert

De Broeltorens zijn de enige overblijfselen van de oudste vestingen in Kortrijk. De zuidelijke toren of ‘Speytorre’ werd gebouwd aan het einde van de veertiende eeuw als deel van de versterkte omheining van het grafelijk kasteel en om de scheepvaart te controleren alvorens ze de stad binnenvoeren.

De ‘Inghelburghtorre’, de noordelijke toren, staat er sinds 1415. Deze diende als wapenopslagplaats en was uitgerust met kanonnen. De torens en de brug zijn vandaag een unieke bezienswaardigheid langs de boorden van de Leie.

  1. Tentoonstelling 1302

In de Gravenkapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk vindt er ieder half uur een spectaculair klank-en lichtspel plaats over de Graafschap Vlaanderen. Het verhaal gaat onmerkbaar over naar de oorzaken van de Guldensporenslag. 

© Thiago Willaert

Aan de belevingstafel van twaalf meter kleedt je een ridder en krijg je een beeld van de beleving van een Franse en een Vlaamse ridder. 

Het topstuk van het museum is de authentieke kist van Oxford. Deze kist is meer dan 700 jaar oud en kan je, op een scherm, tot in de kleinste details ontleden.

De museumtour eindigt met een korte geschiedenis van de leeuw als symbool van Vlaanderen.

  1. Grote markt met belfort en stadhuis
© Thiago Willaert

De Grote Markt in Kortrijk werd pas in 1899 rondom het Belfort toegevoegd. Het Belfort was origineel de toren van de Lakenhalle. Van deze Lakenhalle gaan er vermeldingen terug tot in 1248. Het Belfort behoort dan ook tot het UNESCO Werelderfgoed sinds 1999.

Het Stadhuis van Kortrijk kwam uit de grond in de 16e eeuw. Het huidige stadhuis werd gebouwd op de grond van het oude, verwoeste stadhuis. De gevel bestaat uit verschillende lagen en beeldwerken. 

Deze twee gebouwen werden meerdere malen gerestaureerd of heropgebouwd door oorlogsschade of verval.

  1. Begijnhof
© Thiago Willaert

Sinds 1998 is het Begijnhof onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed maar ontstond al in 1238. Het was de woonplaats van de Begijnen,  alleenstaande vrouwen die tijdelijk uit geloofsovertuiging daar gingen wonen. In 1302, 1382 en 1641 werd het Begijnhof verwoest. De huidige huisjes zijn van de 17e eeuw. De laatste begijn was Marcella Pattyn die overleed op 14 april 2013 hier in Kortrijk. Je kan er door de kleine witte huisjes wandelen. Daarnaast is er nog een belevingscentrum waar je interactief bezig bent met het verleden van deze eeuwenoude locatie.

  1. Onze-Lieve-Vrouwekerk
© Thiago Willaert

Graaf Boudewijn IX liet de werken voor de kerk starten in 1199. In 1302 werden de gevonden gouden sporen in het koor van de kerk gehangen. In 1944 werd de klok gestolen door de Duitsers. Door de jaren heen moest de kerk gerestaureerd worden door schade van oorlog of door verval. De Gravenkapel die bij de kerk gebouwd werd in 1370 bevat mooie muurschilderingen. De tentoonstelling en het belevingscentrum 1302 bevinden zich ook in deze Gravenkapel.