© Pixabay

Eind augustus kregen Carol Leleu en Ilse Ghiesmans te horen dat ze samen het directieteam van RHIZOschool voor buitengewoon onderwijs van De Lager Kouter in Kortrijk zouden worden. Ze moesten heel snel schakelen om klaar te zijn voor de start van het schooljaar. Nu, bijna een maand later, vertelt directrice Carol over de samenwerking. 

Hoe is het om een directieteam te hebben?

“Voor mij is dat volledig nieuw omdat ik nog maar een maand deze functie heb. We zijn dus nog volop aan het kijken naar de overgang tussen mijn huidige taken en mijn toekomstige taken als directrice. De beslissing voor een directieteam viel pas eind augustus waardoor er nog in veel zaken geschakeld moest worden”

Hoe hebben jullie zich voorbereid? 

“We konden niet schakelen van de een op de andere dag, daarom neem ik mijn huidige taken nog op. Ondertussen hebben er sollicitatiegesprekken plaatsgevonden om mijn oude functie over te nemen. We proberen duidelijkheid te creëren door functiebeschrijvingen op papier te zetten maar zitten nog in een overgangsfase.”

“Eind augustus communiceerden we de verandering naar het personeel. Ik (Carol Leleu) sta in als directie voor de leerlingen, Ilse staat in als directie rond organisatie van de school. Nu kijken we vooral nog welke aanpassingen er specifiek nodig zijn. Ilse en ik hebben nu ook wekelijkse overlegmomenten ingepland als directieteam om te kijken waar we staan.” 

Hoe verloopt de samenwerking? 

“Als je het mij vraagt goed, maar nu hoor je natuurlijk enkel maar mijn kant. Ik hou van de open communicatie die we hebben en dat we werkpunten of andere opmerkingen kunnen benoemen naar elkaar. Ook het vertrouwen vind ik essentieel om te kunnen samenwerken.” 

Zou u een directieteam aanraden aan andere scholen? 

“Dat hangt natuurlijk af van school tot school en hoe groot die scholen zijn. Ik denk dat het moeilijk is om algemeen te bekijken en dat het belangrijk is om te luisteren en te kijken naar de noden van de school.” 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een directieteam? 

“De voordelen zijn dat je veel kan afstemmen met elkaar. Als het voor de ene niet lukt, kan de ander wel beschikbaar of bereikbaar zijn. Je hebt meer intervisie met elkaar, anders sta je er helemaal alleen voor. Dat is zeker een meerwaarde. De nadelen zal ik zelf nog moeten ondervinden. Het is natuurlijk handiger als er maar een iemand de beslissingen moet maken. Maar als er duidelijke afspraken zijn over wie wat beslist lijkt me dat ook geen probleem.”