© Eli Decruyenaere

Bijna vier op de tien mensen in ons land speelt af en toe videogames. Dat blijkt uit een onderzoek van de Video Games Federation Belgium. Opvallend is de groei van het aantal vrouwelijke gamers: liefst 47 procent van de gamers in ons land is vrouw, een record.

De Roemeense Andra Ganță (21) studeert sinds vorig jaar Industrial Product Design aan HOWEST Kortrijk en begon op elfjarige leeftijd met gamen. Sinds kort is Andra ook actief als e-sporter in de game Valorant, waar ze deel uitmaakt van het e-sports team van de hogeschool HOWEST. Valorant is een schietspel waarin teams van vijf spelers het tegen elkaar opnemen met als doel het veroveren van verschillende gebieden.

Hoe ben je in aanraking gekomen met e-sports?
“Ik was vooral een papa’s kindje; mijn vader gamede veel. Hij speelde voornamelijk gewelddadige games. Omdat hij me niet met geweld in aanraking wilde brengen, begonnen we met ‘zachtere’ games zoals Angry Birds. Rond mijn elfde begon ik met het spelen van gewelddadige games, waaronder Valorant. Toen ik vorig jaar bij HOWEST begon, werd mij gevraagd of ik interesse had om aan te sluiten bij het e-sportsteam van de school.”

Heb je er ooit over nagedacht om je aan te sluiten bij een e-sportsteam ?

“Nee, ik heb altijd alleen gespeeld en heb geen ervaring in teamverband. Hierdoor voelde ik me niet sterk genoeg om bij een team aan te sluiten. Hoewel ik er nooit intensief mee bezig was, bleef ik nieuwsgierig hoe ver ik het zou schoppen. Gemiddeld game ik vier uur per dag, meestal voor ik naar school vertrek.”

Merk je dat ongelijkheid aanwezig is in de e-sportswereld?

“Absoluut. In Roemenië zag ik dat er veel meer jongens dan meisjes waren die gameden. Jongens kregen vaak laptops cadeau om te gamen, terwijl meisjes eerder make-up kregen. In België zie ik meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de gamingcommunity, maar seksisme is er nog steeds.”

Er is een opmars van vrouwelijke gamers in ons land. Hoe merk jij dit?

“In België merk ik er zelf niet zoveel van, maar wereldwijd is er een grote opmars. Het is goed om te zien dat het aantal vrouwelijke gamers toeneemt. Toch krijg ik nog steeds opmerkingen puur omdat ik een vrouw ben.”

Heb je het gevoel dat je als vrouw meer obstakels tegenkomt in de gamingwereld dan mannen?

“Obstakels is een groot woord, maar af en toe zijn er wel kleine ongemakken. Ik heb eens een experiment gedaan waarbij ik pas aan het einde van een game onthulde dat ik een meisje was. De meeste mannen verwachtten niet dat ik goed ben. Het is jammer wanneer je niet naar waarde wordt geschat, maar ik heb ook positieve ervaringen. Soms heb ik het gevoel dat ik bepaalde technieken sneller oppik dan jongens (lacht).”

Hoewel er vooruitgang is, zoals meer gelijkheid in de Belgische gamingcommunity, blijft de twijfel aan de vaardigheden van vrouwelijke gamers bestaan. Vrouwelijke gamers zoals Andra Ganță banen zich een weg in deze steeds groter wordende industrie.