’t Straatje te Kortrijk op 26/09/2024 - © Valentine Vanparys

De laatste jaren komen steeds minder studenten hun weekend inzetten in ’t Straatje – de Burgemeester Reynaertstraat -, vroeger de meest bezochte uitgaansbuurt in Kortrijk. Daarom pleiten de jongeren van Team Burgemeester Stadlijst Kortrijk voor een grondige herinrichting van de uitgaansbuurt.

De coronacrisis heeft de uitgaansgewoonten van jongeren veranderd, thuis een drankje doen is populairder geworden. Terwijl de stijgende kosten van het uitgaansleven de drempel verhogen om de stad in te trekken. Dat heeft een negatieve invloed op de lokale cafés, waarvan het aantal bezoekers steeds verder terugloopt. Team Burgemeester ziet een herinrichting als de ideale oplossing om zowel ondernemers als bezoekers tegemoet te komen.

Arthur Vandenbulcke, vierde kandidaat op de lijst van Team Burgemeester, licht enkele van de plannen toe. De nieuwe signalisatie zou enkel nog laden en lossen mogelijk maken. Ook meer ruimte voor de horecaterrassen, meer groen en een mobiele politiepost staan op de planning.

“De mobiele politiepost zou geen negatieve impact hebben op de sfeer van de uitgaansbuurt. Ze is er alleen voor noodgevallen en treedt enkel op als er zich daadwerkelijk problemen voordoen. Bovendien zijn de jongeren zelf vragende partij voor meer politie in het straatbeeld. Er moet vooral een halt worden toegeroepen aan de amokmakers die de uitgaansbuurt teisteren”, aldus Vandenbulcke.

Daarnaast pleit Team Burgemeester voor nultolerantie in probleembuurten, maar Vandenbulcke benadrukt dat er voorlopig geen plannen zijn om, zoals in Roeselare en Brugge, een alcoholverbod rond het station in te voeren.

De kosten zouden neerkomen op zo’n 300.000 euro, maar dat is eerder een ruwe schatting. “Voorlopig focussen we ons op de lancering van het plan en later zullen de kosten nauwkeuriger berekend worden,” besluit Arthur Vandenbulcke.