Raf Delombaerde uit Heule bij Kortrijk is uitgekozen om zondag misdienaar te zijn tijdens de eucharistieviering met de paus in het Koning Boudewijnstadion. Met het bezoek van de paus hoopt hij dat het vertrouwen in de Kerk kan terug keren: “De individuele fouten mogen niet gelinkt worden aan het geloof”, zegt Delombaerde.

Voor Raf Delombaerde was het een complete verrassing toen hij te horen kreeg dat hij één van de veertien misdienaars mag zijn tijdens de eucharistieviering met de paus. “Ik was eerst gespannen, maar nu is het al veel verminderd. Aangezien ze maar twee personen per bisdom uitkozen, had ik niet verwacht dat ik erbij zou zijn. Ik ben dus zeer vereerd dat ik deze kans krijg”, vertelt hij trots.

Verbondenheid

Het geloof in het christendom is Raf Delombaerde nochtans niet met de paplepel ingegeven. “Mijn ouders waren niet zo gelovig en gingen zelden naar de kerk. Nadat ik mijn vormsel had gedaan, waren we verplicht om één keer de mis te dienen. Vervolgens maakte ik zelf de keuze om een jaar misdienaar te zijn. Ondertussen zijn we al tien jaar verder en doe ik het nog steeds graag”, getuigt de misdienaar.

Voor Raf zijn er twee zaken die voor hem de basis vormen van het geloof: “Verbondenheid is voor mij cruciaal om het geloof optimaal te ervaren. Daarnaast biedt de Bijbel een grote houvast voor mij. Het heeft me veel kennis en wijsheid bijgebracht en ik voel dat ik erdoor gegroeid ben als persoon”, vertelt de Kortrijkzaan.

Verzoening door de paus

Hiermee ontkracht hij ook de kritiek op het christendom als gevolg van het seksueel misbruik in de Kerk. “De individuele fouten die gemaakt zijn vallen niet goed te praten. Toch vind ik dat je dit niet moet linken aan het geloof. Het geloof is veel breder dan enkel de Kerk als instituut. Bovendien bevestigt de Bijbel dat die gebeurtenissen niet door de beugel kunnen.”

“Ik hoop dat de paus erin kan slagen om opnieuw meer verzoening te brengen, want er is te veel verdeeldheid binnen het christendom”, aldus Delombaerde. Daarnaast hoopt hij ook dat de slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk een positief gevoel aan het gesprek met de paus kunnen overhouden. “Als de gesprekken geruststelling brengen voor de slachtoffers ben ik tevreden.”

Toekomst van de Kerk

“Het is niet per se negatief dat er minder volk naar de kerk komt. Ik vind het juist positief dat enkel nog mensen komen die écht gelovig zijn en het doen vanuit een eigen wens. Vroeger was er veel volk aanwezig, omdat het moest van hun ouders bijvoorbeeld”, besluit Raf Delombaerde.

Zondag om 10u begint de eucharistieviering o.l.v. Paus Franciscus in een vol Koning Boudewijnstadion. Raf Delombaerde zal dus één van de veertien Vlaamse misdienaars zijn.