Marthe Geeraert (17) is de jongste kandidate op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk. Net voor de lokale verkiezingen wordt ze achttien jaar. Marthe staat op plaats achttien van de lijst van Vooruit in Kortrijk. Dankzij haar ervaring als monitor bij zowel de Chiro als Kazou, weet ze precies wat er leeft onder jongeren.

Waarom besloot je om je op zeventienjarige leeftijd verkiesbaar te stellen?

“Toen ik dertien jaar was, heb ik twee jaar op internaat gezeten in Gent. Sinds vorig jaar zit ik op internaat in Kortrijk. Daar kwam ik in contact met kinderen die door jeugdinstanties waren geplaatst omdat ze thuis niet terechtkonden. Sommige kinderen hadden zelfs geen shampoo. Ik vroeg mijn moeder toen om extra shampoo mee te brengen. Ik kom zelf uit een warm gezin en besefte daardoor hoe oneerlijk de wereld kan zijn. De politieke beslissingen maakten me boos, vooral het beleid van de toenmalige minister van Onderwijs. Ik wilde beweging brengen in het beleid. In april ben ik op eigen initiatief naar Maxim Veys gestapt, de huidige lijsttrekker van Vooruit in Kortrijk. Ik toonde mijn politieke engagement en vroeg hoe ik kon bijdragen. Zo verdiende ik mijn plek op de lijst.

Ik ben zeker niet de enige persoon die het gevoel heeft dat er iets mis is in ons systeem. Daarom wil ik als jongere de politiek in. Als jonge kandidaat wil ik graag mijn steentje bijdragen. Hoewel ik niet alles kan veranderen, kan ik door me aan te sluiten bij een partij mijn stem meer laten horen.”

Wat zijn de grootste voordelen en uitdagingen van jong zijn in de politiek?

“Het grootste voordeel dat ik ervaar, is de sterke ondersteuning die ik krijg. Bij vragen kan ik altijd bij anderen terecht. Als jongste van de groep willen mensen me sneller helpen. De uitdaging is dat ik nog jong ben en minder levenservaring heb dan de andere politici. Op mijn zeventiende heb ik minder meegemaakt, maar ik wil de ervaring die ik heb, ten volle benutten.”

Hoe reageerde jouw familie dat je op zo’n jonge leeftijd in de politiek wou?

“Over het algemeen krijg ik zeer positieve reacties van buitenaf. Mijn familie is trots op mijn politieke engagement. Hoewel sommige familieleden andere politieke opvattingen hebben, zijn ze toch fier op mij. Ze waarderen vooral dat ik mijn mening durf te uiten en die met de wereld wil delen.”

Wat zou je willen vertellen aan de jongeren die op dit moment nog twijfels hebben om te gaan stemmen, aangezien er ook geen opkomstplicht meer is?

“Ik vind het jammer dat er geen opkomstplicht meer is, want elke mening telt. Ook al hebben we een andere mening, ik vind het nog steeds belangrijk dat mensen hun stem laten horen. Aan de ene kant is het goed dat de opkomstplicht is afgeschaft, omdat mensen die gaan stemmen, dat doen voor een partij waarvan ze de standpunten kennen. Anderzijds haken mensen die slecht te been zijn of geen idee hebben op wie ze willen stemmen sneller af. Als je niet gaat stemmen vind ik ook niet dat je het recht hebt om te klagen.”

Waarom sluit de partij Vooruit het dichtst aan bij jouw visie?

“Mijn overtuigingen waren altijd eerder links. Hoewel ik het klimaat belangrijk vind, sluit de partij Groen minder goed aan bij mij. Betaalbare huisvesting baart me meer zorgen. PVDA heeft goede ideeën, maar sommige standpunten lijken onrealistisch. Aangezien ik onze koopkracht belangrijk vind, kwam ik terecht bij Vooruit.”

Wat hoop je waar te willen maken in de stad Kortrijk?

“Mijn voornaamste doel is om jongeren een stem te geven en ervoor zorgen dat ze een veilig gevoel hebben in de stad. Als jongeren uitgaan, kan dat soms angst met zich meebrengen. Ik woon in de gemeente Aalbeke en sinds kort zijn er nieuwe fietspaden aangelegd met voldoende verlichting. Nu heb ik een veiliger gevoel wanneer ik in het donker naar huis fiets na het uitgaan.”

Mathe Geeraert