Interview. Assia Labzioui (21), een ijverige studente Rechten aan de Universiteit Gent, staat voor de eerste keer op de kieslijst van Vooruit Kortrijk. Mentale gezondheid, jongeren en armoede zijn onderwerpen die haar nauw aan het hart liggen.

Wat motiveerde je om je kandidaat te stellen voor de politiek?

“Mijn Marokkaanse achtergrond heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn politiek engagement. Ik identificeer mezelf ook meer als een Marokkaanse. Je kan het draaien of keren, maar wij, allochtonen,  zullen altijd meer moeite moeten doen om ons te bewijzen in de maatschappij.

Ik ben opgegroeid in een arbeidersgezin, waar zowel mijn grootouders als mijn ouders hard moesten werken om rond te komen. Daarnaast hadden ze te maken met vooroordelen vanwege hun naam en afkomst. Ik vind het pijnlijk dat zelfs de derde generatie nog zoveel te maken krijgt met racisme en discriminatie. Uitspraken als: ‘Je bent één van de goeie allochtonen’, wil ik de wereld uit helpen.

Ik vind het belangrijk om de allochtonen te vertegenwoordigen op de kieslijst en hen te overtuigen om hun stem te laten horen.”

Wat gaf de doorslag om daadwerkelijk de stap naar de politiek te zetten?

“Ik heb altijd interesse in de politiek gehad, want het is op die manier dat je je stem kan laten horen. Ik was al jaren actief als Jongsocialist in Kortrijk vooraleer ik de beslissing maakte om mij verkiesbaar te stellen. Ik studeer Rechten aan de UGent, dat heeft een cruciale rol gespeeld in mijn politieke carrière. Ik wil tijdens mijn opleiding tonen aan mensen wat ik in mijn mars heb. Ik hoop dat mensen me de kans geven om me te bewijzen.”

Waarom heb je je kandidaat gesteld bij Vooruit?

“Door mijn migratieachtergrond en mijn grote affiniteit met de werkende klasse was het ook niet meer dan logisch dat ik me kandidaat stelde bij Vooruit. Aangezien ik ben opgegroeid met socialisten, is het socialisme me dan ook met de paplepel ingegeven.

Bovendien zou ik me nergens zo thuis kunnen voelen in een partij als bij Vooruit. Wij zijn echt één familie en dat voel je ook. Iedereen is welkom. Dat gevoel wil ik ook graag creëren in onze stad Kortrijk. Ik wil een omgeving creëren waar iedereen zich welkom voelt.

Zelf ben ik ook een enorme voorstander van inclusiviteit en dat is bij Vooruit een grote troef.  We hebben een team van 41 ijzersterke kandidaten. Onze kieslijst weerspiegelt onze inzet voor inclusiviteit, met kandidaten van verschillende leeftijden, migratieachtergronden en fysieke beperkingen.”

Welke persoonlijke uitdagingen ervaar je tijdens de verkiezingscampagne?

“Sowieso had ik verwacht dat campagne voeren zwaar ging zijn, maar ik had niet verwacht dat ik me aan de lopende band ging moeten verantwoorden. Ik krijg veel kritiek te verduren op mijn leeftijd. Veel mensen vinden me te jong om deel te nemen aan de politiek.

In het begin had ik het daar wel moeilijk mee, maar ondertussen heb ik geleerd dat het erbij hoort. Ik heb het leren omarmen. Ik heb ook het geluk dat mijn familie en vrienden achter me staan en me honderd procent steunen. Daarvoor ben ik mijn omgeving enorm dankbaar!”

Voor de gemeenteraadsverkiezingen is er niet langer een opkomstplicht. Op welke manier denk je dat dat het stemgedrag van de burgers zal beïnvloeden?

“Tot mijn grote spijt, vermoed ik dat de opkomst heel wat lager zal zijn dit jaar. Maar ik geloof er in dat alle mensen die pleiten voor verandering hun stem zullen laten horen.

Bovendien blijft het een feit dat veel mensen geen interesse of vertrouwen hebben in de politiek. Daarom proberen we de burgers des te meer het belang van hun stem duidelijk te maken. We proberen ze ook via alle mogelijke kanalen te bereiken via huisbezoeken, via sociale media en hopen dat we ze op die manier motiveren om naar de stembus te trekken.”