De slingerende aapjes aan een brug in Shoreditch, een van de weinige onaangetaste nieuwe werken ©Ward Vancoillie

LONDEN Begin augustus besloot Banksy dat het nog eens tijd was om zijn stempel op Londen te drukken. Te beginnen op 5 augustus maakte hij elke dag op een verschillende plaats een dierlijke muurschildering, en dit een week lang. Maar om alle werken te aanschouwen, moest je er snel bij zijn. Na twee weken bleven er nog maar drie van de zeven werken in originele staat over. “Als het ook maar iets van waarde heeft en onbewaakt blijft, zal het snel verdwenen zijn in Londen”, aldus lokale gids Ed Heaton.

Niet dat alle werken gestolen werden, integendeel zelfs. Enkel de schotelantenne die op de vierde dag werd omgetoverd tot een huilende wolf werd vrijwel meteen meegenomen door enkele ‘kunstliefhebbers’ met snelle handjes. Al was dit ook niet verwonderlijk volgens de gids: “De andere werken waren zo goed als onmogelijk te stelen. De meesten werden op betonnen muren gemaakt, en je kan niet echt stiekem een volledige muur stelen. Er was ook nog een telefoonhokje, maar hier heb je hetzelfde probleem. De enige andere mogelijkheid was het billboard met de kat, maar die werd heel snel door de eigenaar zelf weggehaald en gedoneerd aan een museum.”

VOORZORG

Maar diefstal is niet de enige reden voor het verdwijnen van de werken. Zoals Ed Heaton al aanhaalde werd een van de werken verplaatst naar een museum. Ook het telefoonhokje werd verplaats naar een veiliger plek. Op de zesde dag verscheen een neushoorn die intiem werd met een auto, maar die auto is ondertussen verdwenen. En zo ook het verhaal achter de neushoorn. De week eindigde Banksy bij de Londen Zoo, waar een gorilla verscheen die andere dieren vrijliet. Maar ook hier konden mensen niet lang van genieten, alhoewel de zoo heel blij is met het werk. “We zijn thrilled met de aandacht en het geluk dat dit kunstwerk al met zich heeft meegebracht”, aldus chef Kathryn England, “maar uit voorzorg voor hebben we besloten het momenteel weg te halen. We hopen het in de toekomst een mooie plek in de zoo te geven.” Die voorzorg lijkt ook niet onterecht. Banky’s werk van dag twee, twee olifantensnoeten op een paar rolluiken, kreeg een toevoeging van een andere kunstenaar. Hij koos ervoor om ze enkele strepen te geven, en zo een nieuwe diersoort te ontwikkelen: de zebra-olifanten.

Voor wie dus de echte originele werken van Banksy wil aanschouwen, blijven er nog 3 over. Zijn eerste werk, een berggeit bovenop een muurtje, valt nog steeds te beschouwen in Kew. Ook de drie aapjes die bengelen aan de brug in Shorebridge zullen nog lang bezocht kunnen worden: “De stad heeft hier slim ingegrepen en een glazen wand voor het kunstwerk gehangen, zo kunnen vandalen geen schade toebrengen aan het kunstwerk zelf”, aldus gids Heaton. Tot slot kunnen ook de twee pelikanen die een viswinkel leegroven in Walthamstow momenteel nog in originele aard bewonderd worden. Maar niet getreurd, er zijn natuurlijk nog veel oude werken van Banksy te bewonderen in de hoofdstad.

“Achter elk werk zit een betekenis”

Hij begon lang geleden in zijn geboortestad Bristol, maar veroverde gaandeweg de hele wereld. Zo plaatste hij in 2005 ongezien zijn werken in verschillende wereldbekende museums, waaronder het British Museum in Londen. Maar ook oorlogsgebieden gaat hij niet uit de weg. In 2005 schilderde hij negen werken op de muur tussen Israël en Palestina en twee jaar geleden plaatste hij verschillende werken in getroffen steden te Oekraïne. Maar zijn meeste bekende stunt hield hij in 2018, waar hij zijn eigen werk, ‘Girl with Balloon’, direct na de veiling liet in repen snijden door een ingebouwde papiervernietiger. De koper, die meer dan een miljoen had geboden, kocht het werk nog altijd en verkocht het ondertussen alweer voor een tienvoudig bedrag.

Doorheen de stad zijn nog veel oude werken te vinden, van verschillende ratten tot helikopters, maar de echte fans kunnen ook terecht in het museum. ‘The Art of Banksy’ in Soho bevat meer dan 150 originele werken met bijhorende uitleg. Ook vertelt een van zijn dichtste oud-collega’s verschillende anekdotes over hun periode samen. “Om Banksy echt te begrijpen, moet je hier zeker langs komen”, aldus medewerkster Leah. “Hij is veel meer dan een gewone graffiti artiest, achter elk werk zit een betekenis en beweegreden. Van wereldpolitiek tot lokale problemen, hij haalt ze allemaal aan op een ludieke manier.”

Wie dus graag de nieuwe werken van Banksy nog op de originele plaatsen ziet, is er best zo snel mogelijk bij. Anders kun je natuurlijk nog steeds genieten van de oudere werk doorheen de stad of een bezoekje brengen aan het museum in Soho. Of je kunt natuurlijk ook steeds wachten op een nieuwe serie van de artiest, want stoppen lijkt hij nog lang niet te doen.