KV Kortrijk is met 7 op 18 naar behoren gestart aan het nieuwe voetbalseizoen. De verwachtingen voor de Kerels waren na vorig seizoen – waarin KVK zich op het nippertje redde – zeker niet hoog, maar toch is de start van de Veekaa hoopgevend. Dat beseft ook vleugelverdediger Gilles Dewaele, die zijn rentree maakte na wekenlang blessureleed.   

“Het doet super veel deugd om opnieuw in de ploeg te staan”, aldus Dewaele. Tegen Lens en Cardiff – waar hij een nieuwe blessure opliep – startte de rechtervleugel weliswaar eveneens, maar dit was zijn eerste officiële wedstrijd sinds 25 februari. Toen verloor hij met zijn ex-club Standard tegen Union. “Het was niet echt slim om nog een week verder te doen na mijn blessure tegen Lens, maar ik ben goed gerevalideerd: zes weken aan de kant gezeten zoals voorzien was en super blij om nu terug te keren.”

Tegen STVV stond Dewaele meteen in de basis: dat duidt op heel wat vertrouwen van Kortrijk-trainer Freyr Alexandersson. Zeker als je weet dat de Veekaa voor de match tegen de Truienaars – buiten de verliespartij tegen Dender (1-4) gerekend – amper drie doelpunten in vier wedstrijden moest slikken. Dat beseft de 28-jarige Dewaele ook. “We hebben een grote groep en dus veel keuze, maar twee dagen voor de wedstrijd wist ik al dat ik ging starten. Na zes weken had het ook ‘oké’ geweest om niet te starten, maar ik was er klaar voor.”

“Mee met de hoop, maar ook niet meer”

Vorig seizoen startte Kortrijk heel slecht, dat is dit jaar met 7/18 anders, zo bevestigt ook Dewaele.
“Er was veel onzekerheid. Als je het seizoen slecht start en met een serieuze achterstand begint, is het moeilijk om dat nog recht te trekken. Dit seizoen zijn we mee met de ‘hoop’, jammer wel dat we geen twee puntjes extra hebben.” Daarmee doelt Dewaele op het recente 1-1-gelijkspel tegen concurrent STVV. “Op die manier mag je geen punten weggeven”, aldus de Kortrijk-speler, die zeker ook niet ontevreden is met de seizoenstart. “Met zeven punten mag je niet tevreden zijn, maar ook niet ontevreden. Negen of tien punten, had top geweest. We ambiëren meer en als we ons niveau halen, kunnen we tegen elke ploeg iets rapen, maar dat is jammer genoeg niet gebeurd. Zeven punten: we zijn mee, maar ook niet meer dan dat.”

De ploeg liet dan wel punten liggen tegen de Kanaries. Over zijn rentree is Dewaele alleszins positief. “Ik heb die wedstrijd goed doorstaan. Ik heb mijn ding kunnen doen en constant gespeeld zonder uitschieter. Niet top, maar ook niet slecht. Je wil altijd meer bijbrengen en het verschil kunnen maken voor de ploeg, maar ik voelde ook dat dat er nog niet inzat. Een halve voorbereiding missen, mag je niet onderschatten. Ik ben fysiek heel sterk, waardoor ik het wel goed doorstaan heb, maar om te zeggen dat ik al top ben; ik denk niet dat er al veel momenteel top zijn in de ploeg.”

Terug naar het vertrouwde nest

De terugkeer naar KV Kortrijk kwam er voor Dewaele na een moeilijke periode bij Standard: niet alleen voor de speler zelf, die onder Leko maar weinig minuten kreeg, maar ook voor het bestaan van de club die op een helling stond. “Wij moesten ons gewoon concentreren op het voetbal, maar dat woog niet echt door in de keuze. Het was eerder van: ‘ik heb nog één jaar contract en heb al een zware blessure opgelopen: met dat in het achterhoofd wou ik terug stabiliteit en het voetbalplezier terugvinden. En dan was Kortrijk de perfecte stap voor mij. Ik heb hier al gespeeld en heel veel plezier aan gehad, een mooie tijd beleefd.”

Terugkomst door de grote poort

Dewaele werd het seizoen voor zijn vertrek naar de Rouches nog verkozen tot ‘Kerel van het seizoen’ bij KVK, dan komt er uiteraard druk kijken bij zijn rentree, maar dat hoort er bij volgens de Kortrijkzaan. “Als je een transfer maakt – ook voorwaarts – komen er verwachtingen bij kijken. Het is natuurlijk niet de makkelijkste weg: dat is wanneer je bij een ploeg begint waar niemand je kent. Maar het is ook een reden waarom ik terugkwam. Ik ben hier graag gezien. Het is aan mij om me opnieuw te bewijzen, maar dat ga ik met plezier doen.”

De aanpassing Standard – Kortrijk was voor Dewaele niet zo lastig. Niet enkel de trainers, – die beide “zeer sterke karakters zijn”, – trekken sterk op mekaar. Ook het voetbalplaatje heeft gelijkenissen, maar er zijn ook verschillen, verzekert Dewaele ons. “Hier ligt de nadruk nog meer op de counterpressing, lopen en heel agressief spelen op een directe manier. Dat was bij Standard op een bepaald moment ook wel het geval, maar daar was het meer overleven. Nu zijn we aan het opbouwen om een mooi seizoen te draaien.”

Confrontatie met Club Brugge

“Nu komen er zes zware wedstrijden, maar dat is niet per se slecht”, volgens de 28-jarige. Starten doet Kortrijk na de interlandbreak in eigen huis tegen Club Brugge. “Het leeft enorm bij de supporters: dat kan nog een grotere boost geven dan de wedstrijd tegen Sint-Truiden, maar het zal moeilijk worden: het is een ploeg met een grote spelerskern die over veel kwaliteit beschikt, maar ook Club heeft moeilijkheden. Dat hebben we gezien in het begin van de competitie. We kunnen zeker iets rapen thuis.”