Langemark-Poelkapelle – “Het is nu of nooit. Je kunt niet blijven klagen zonder iets te doen.” Met deze woorden verklaart Steve Platteeuw, ondernemer en brandweerman, waarom hij zich voor de eerste keer verkiesbaar stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na jarenlang actief te zijn geweest in het lokale verenigingsleven, is hij nu klaar om zijn stempel te drukken op het beleid van Langemark-Poelkapelle.

Steve Platteeuw is al jaren een vertrouwd gezicht in Langemark-Poelkapelle. Als oprichter van BVBA Steve Platteeuw, een bouwbedrijf dat zich specialiseert in verf, hout en technieken, heeft hij zijn stempel gedrukt op de lokale economie. Maar zijn betrokkenheid gaat verder dan enkel zijn bedrijf. Hij is actief als kookouder bij de Chiro, coach van het lokale basketbalteam en is al jarenlang brandweerman. Nu breidt hij zijn engagement verder uit door zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

“Ik heb altijd al een sterke band gehad met onze gemeenschap,” zegt Steve. “Ik ben van jongs af aan betrokken geweest bij het jeugdwerk, eerst als lid en later als voorzitter van het jeugdhuis De Flodder, hier in Langemark. Het was tijdens die periode dat ik leerde hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen en zaken in beweging te zetten. Mijn betrokkenheid bij de Chiro, waar mijn kinderen nu ook actief zijn, heeft die band alleen maar versterkt. Toen ik gevraagd werd om op de lijst te staan, heb ik even getwijfeld, maar uiteindelijk besefte ik dat het tijd was om niet langer aan de zijlijn te staan en echt een verschil te maken.”

Oude twijfels, nieuwe vastberadenheid

Steve had al eerder de kans om in de politiek te stappen, maar nu voelde het anders. ” In het verleden werd ik ook al gevraagd, maar ben ik nu ouder en wijzer, dat denk ik toch in ieder geval.” vertelt hij al lachend. “Als ondernemer was ik altijd voorzichtig om mijn politieke standpunten te uiten, uit angst om klanten te verliezen. Ik heb me daar inmiddels over gezet en nu voel ik dat ik die verantwoordelijkheid aankan. Bovendien werd de vraag deze keer eerst aan mijn oudste dochter gesteld. Zij besloot het niet te doen vanwege haar studies, en ook omdat ze hoofdleidster is in de chiro, dat combineren met een politiek mandaat is ‘not done’. Dat heeft me de laatste duw gegeven om het zelf te proberen.”

De keuze om nu de stap te zetten, lijkt voor Steve de juiste. “Je kunt niet blijven klagen aan de zijlijn zonder iets te doen. Soms moet je zelf de verandering zijn die je wilt zien. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring als ondernemer, van grote waarde kan zijn in de gemeentepolitiek. Ik ben het gewoon om dagelijks snelle beslissingen te moeten nemen, bij de gemeente en staatsstructuur is dat natuurlijk niet zo, daar moet alles wel zijn weg lopen. Maar zeker op vlak van efficiëntie kan ik een meerwaarde zijn.”

Focus op jeugd en efficiëntie

Steve heeft duidelijke ideeën over waar hij zich op wil richten als hij verkozen wordt. “Jeugdbeleid is voor mij het belangrijkste. Als kookouder in de Chiro en met drie kinderen die allemaal actief zijn in de beweging, weet ik precies waar de noden liggen. De huisvesting van zowel de jongens en de meisjes Chiro moet dringend aangepakt worden, en ik wil ervoor zorgen dat ze de faciliteiten krijgen die ze verdienen.”

Maar ook de economische kant van de gemeente heeft zijn aandacht. “Als ondernemer weet ik waar de pijnpunten liggen. Er zijn nog zoveel mogelijkheden om de efficiëntie binnen de gemeente te verbeteren. Waarom zouden we niet meer samenwerken met andere gemeenten op het gebied van IT en juridische diensten? Dat zou niet alleen kosten besparen, maar ook de dienstverlening verbeteren.”

Verkiezingsambitie en toekomstplannen

Steve is realistisch over zijn ambities. “Natuurlijk hoop ik verkozen te worden, maar dat is zo voor iedereen die op de lijst staat. Ik weet wel dat niets vanzelfsprekend is. Als ik verkozen word, zal ik wel mijn mandaat effectief opnemen. Dit is geen stunt voor extra publiciteit, ik wil echt iets betekenen voor de mensen in Langemark-Poelkapelle.”

Op de vraag of hij zijn politieke ambities kan combineren met zijn huidige werk, is Steve duidelijk. “Als gemeenteraadslid is dat zeker mogelijk. Het meeste werk bestaat uit studeren en inlezen in dossiers, en dat kan perfect ’s avonds of in het weekend. De vergaderingen zijn ook ’s avonds, dus dat is goed te doen. Een functie als burgemeester of schepen zou moeilijker te combineren zijn met mijn fulltime job, maar dat is niet mijn ambitie, of toch nu nog niet”