Vandaag vieren miljoenen moslims wereldwijd Eid al-Adha, beter bekend als het Offerfeest. Ook in België staat deze dag voor velen in het teken van samenkomen, delen en vergeven. Maar hoe beleven Belgische moslims deze belangrijke feestdag, vaak ver van hun oorspronkelijke thuisland? “Het is een dag waarop je vergeeft en loslaat”.

“Eid al-Adha, of het Offerfeest, is een van de belangrijkste feesten binnen de islam”, vertelt Omar Al-Abdan (23). Na het ochtendgebed trekken families hun mooiste kleren aan en komen ze samen om traditioneel een dier te offeren. Voor Omar draait het feest vooral om verbondenheid en vergeving: “het is een dag van barmhartigheid en verbondenheid met vrienden en kennissen. Een dag waarop je de kans krijgt om vergeving te zoeken en te denken aan arme mensen in kwetsbare situaties”.

Tradities veranderen

Voor veel moslims in België verloopt het Offerfeest anders dan in hun land van herkomst. Omar herinnert zich de grote familiemomenten van vroeger: “voor de oorlog was dat het leukste moment, toen de hele familie in het huis van mijn opa samenkwam. Maar door de oorlog is mijn familie overal ter wereld verspreid. Morgen zijn wij hier maar met vier personen in België, dus dat is anders. Je komt samen met je buren, maar dat brengt niet dezelfde familiale sfeer met zich mee”.

Nieuwe Verbondenheid

Toch ontstaat er in België een nieuwe vorm van verbondenheid. Niet alleen met familie, maar ook met buren en vrienden van verschillende achtergronden. “Heel veel mensen die niet islamitisch zijn, vieren het feest met ons. Dat vraagt ons geloof ook; dat we met vrienden, buren en kennissen vieren, ongeacht hun geloof”, aldus Omar.

Respect voor het ritueel

De slachting van dieren tijdens het Offerfeest roept soms vragen op in de Belgische samenleving. Omar begrijpt die bezorgdheid, maar benadrukt dat het ritueel volgens strikte regels en met respect gebeurt. “Het dier moet in goede gezondheid zijn en mag niet kwetsbaar zijn. Daar is soms onbegrip over. Maar als ik het uitleg, dan begrijpen niet-moslims dat wel en krijgen ze er een beter idee over”.

Een feest van delen en solidariteit

Voor Omar is het Offerfeest veel meer dan een religieuze traditie en roept op: “vier het mee, je zal zien hoe leuk de sfeer is. Het gaat over delen, solidariteit en openhartigheid. Kom samen buiten en ervaar hoe het echt is”. Zo is het Offerfeest in België niet alleen een dag van religieuze betekenis, maar ook een moment van verbinding, openheid en solidariteit. Voor moslims én hun buren.