Ramskapelle – Vandaag, 6 juni, is het precies 81 jaar geleden dat de geallieerden de stranden van Normandië bestormden. D-Day, de dag die de loop van de wereldgeschiedenis veranderde, wordt wereldwijd herdacht. In het For Freedom Museum in Ramskapelle bij Knokke, staat de herinnering aan deze historische dag centraal. De broers Freddy en Danny Jones, zonen van een Normandië-veteraan, zijn vandaag aanwezig bij de herdenkingen in Normandië.

Freddy Jones, samen met zijn broer uitbater van het museum, heeft een bijzondere band met D-Day. Hun vader, Dennis Jones, was een van de jonge Britse soldaten die op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië landde. “D-Day, zoals veldmaarschalk Rommel zei, was de langste dag en is van enorm historisch belang. Nooit had de wereld zo’n grote armada gezien. Het was het begin van het einde voor de Duitse bezetter”, vertelt Freddy.

Een persoonlijke geschiedenis

Voor Freddy is de dag niet alleen geschiedenis, maar ook familie-erfgoed. “D-Day is een enorm emotioneel gebeuren. Ik sta op het punt om te vertrekken richting Normandië. De laatste 20 jaar heb ik geen enkele ceremonie gemist. Mijn vader Dennis Jones is geland in Normandië als 19-jarige Brit. Zelfs na 81 jaar doet dat iets met mij en mijn familie. Hij was maar een kleine radar in het geheel, maar als je kan zeggen dat je pa een Britse jongen was die het allemaal heeft meegemaakt, dan heb je reden genoeg om trots te zijn.”

D-Day blijft actueel

Toch merkt Freddy dat de kennis over D-Day bij jongeren afneemt: “de geschiedenis van WOII wordt te weinig behandeld in de huidige geschiedenislessen. 81 jaar later is het voor mij nog razend actueel. Als je nu naar Normandië reist, dan zie je dat het volop herinnerd wordt en maar goed ook!” Volgens Freddy is dat de boodschap van D-Day relevanter dan ooit, zeker in het huidige politieke klimaat en met de vele conflicten wereldwijd.

For Freedom Museum: levend erfgoed

Het For Freedom Museum in Ramskapelle zet zich dagelijks in om het verhaal van D-Day en de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Bezoekers kunnen er niet alleen de geschiedenis beleven, maar ook de persoonlijke verhalen van veteranen en hun families ontdekken. Zo blijft de herinnering aan de offers van toen ook voor toekomstige generaties tastbaar en betekenisvol.