NBA preview

Eastern conference

De NBA is terug! Dat is de hoogste professionele basketbalcompetitie van de Verenigde Staten. Er zijn 30 teams verdeeld over 2 conferenties, het Oosten en het Westen. Het reguliere seizoen bestaat uit 82 wedstrijden. Daarna zijn er de play-offs waarbij de beste teams het tegen elkaar opnemen voor de titel in hun conferentie. Daarna spelen de twee ‘Conference Champions’ voor de grote titel van NBA-Champion.

Vorig jaar waren de Golden State Warriors in de finale te sterk voor de Boston Celtics. De C’s hebben zich nu versterkt met ervaren mannen als Malcolm Brogdon, Gallinari, Griffin. Deze versterkingen samen met een ijzersterke verdediging maakten van Boston een torenhoge favoriet. De man die alles aan elkaar lijmde, coach Ime Udoka heeft net een jaar schorsing aan zijn broek na ongepast gedrag tegenover een vrouwelijke medewerker. Zal deze gebeurtenis een invloed hebben op het seizoen van Tatum en co? Interim head coach Joe Mazulla toonde zichzelf alvast als een veelbelovende coach in het voorseizoen.

De Celtics zullen dit seizoen moeten oppassen, er zijn heel wat kapers op de kust voor de titel. De Milwauckee Bucks en Philadelphia 76’ers hebben hun team op belangrijke posities versterkt en zijn klaar om er opnieuw een spannend seizoen van te maken. Bij de Bucks is Khris Middleton terug en die werd zwaar gemist in de Eastern Conference Finals vorig jaar. Samen met Holliday en beste speler van het moment Giannis Antektokoumpo zal dit een team zijn om van te genieten. Philadelphia pakte het tijdens het offseason anders aan. De General Manager versterkte het team in de diepte met Harrel, Melton  en P.J. Tucker. Dit team miste vooral wat kwaliteiten in het defensieve compartiment, met P.J. Tucker is dat probleem opgelost. Zo kunnen superstars Embiid en Harden zich volop focussen op het maken van buckets.

Op plaats 4 verwachten we nog een heel divers team. De Miami Heat bouwt verder op Jimmy Butler, Lowry en Adebayo. Het wordt uitkijken naar Victor Oladipo. Een paar jaar geleden was hij één van de grootste talenten in de NBA, maar heel wat blessureleed en mentale problemen hielden hem tegen om zijn ware potentie te bereiken. We zijn ook heel benieuwd naar Tyler Herro. De jonge Amerikaan heeft een nieuw contract en zal voor het eerst als basisspeler gebruikt worden. Kan hij ontbolsteren als een echte wereldspeler en de Heat naar nieuwe hoogtes brengen? Daarnaast kijken we ook uit naar heel wat jeugdig enthousiasme. De Cavaliers hebben hun jonge ploeg versterkt met superstar Donovan Mitchell. Als hij kan samenspelen met Mobley, Garland, Allen,… Dan hebben de Cavs een zeer stevig team.

Er zijn ook heel wat teams waar er heel wat vraagtekens bij staan. De Brooklyn Nets hebben heel wat sterren, maar komen die nog overeen om er een succesvol seizoen van te maken? Kevin Durant zei onlangs dat hij niet meer wou spelen onder trainer Steve Nash. Dat zal nu toch gebeuren. Kyrie Irving en Ben Simmons zijn twee absolute sterspelers, maar kunnen zij nog brengen wat ze in het verleden deden? De Orlando Magic en Detroit Pistons zijn twee voorbeelden van een jong team met veel groeimogelijkheden. Beide teams hebben een zeer talentvolle jonge speler gedraft met Paolo banchero en Jaden Ivey. Dat jong geweld zal niet kunnen meedingen voor een kampioenschap, ze zullen ons wel heel wat mooie en spectaculaire wedstrijden opleveren.

Er zijn ook enkele ploegen die dit seizoen volop gaan ‘tanken’. Zij hebben hun beste spelers weggedaan om expres zwakker te zijn. De laagst geklasseerde ploegen hebben namelijk meer kans op een topspeler uit de jeugd. De Indiana Pacers en Charlotte Hornets gaan volop voor het Franse toptalent Victor Wembanyama.

De voorspelling van de redactie:

Eastern conference

 1. Milwaukee Bucks
 2. Boston Celtics
 3. Philadelphia 76’ers
 4. Miami Heat
 5. Cleveland Cavaliers
 6. Toronto Raptors
 7. Brooklyn Nets
 8. New York Knicks
 9. Chicago Bulls
 10. Orlando Magic
 11. Atlanta Hawks
 12. Washington Wizards
 13. Detroit Pistons
 14. Charlotte Hornets
 15. Indiana Pacers

Thibaut Desmarets

Western Conference

De NBA is terug! Vanavond bijten de Boston Celtics en de Philadelphia 76ers de spits van het  seizoen. Dat wordt weer een jaar om van te smullen. Later op de avond zullen de LA Lakers en de Golden State Warriors ook voor de eerste keer dit jaar de degens kruisen. Een partij om naar uit te kijken, dat is op zijn minst uitgedrukt. Zeker voor de Lakers. Die zijn net zoals de voorbije jaren nog altijd in hetzelfde bedje ziek. Ze hebben namelijk problemen. Vooral in het defensieve compartiment valt er nog veel te verbeteren. Dit keer is het de beurt aan Lonnie Walker, Thomas Bryant, Dennis Schröder en co om de Lakers weer op de play-offtrein te brengen. En dan hebben we Patrick Beverley nog niet eens vernoemd. De flamboyante point guard liet zich meteen gelden met de uitspraak: “Ik speel niet met LeBron en Davis, Davis en LeBron spelen met mij.” Het zal de twee supersterren weinig betamen, maar het toont toch dat het waait in LA.

Toch verwachten we weer een sterke Western Conference dit jaar. Er zijn veel teams beter geworden, niet door nieuwe spelers, maar vooral door terugkomende spelers uit blessure. Denk maar aan Kawhi Leonard, Zion Williamson en Anthony Davis die na een vreselijk jaar terug op het parket mogen staan. Een enorme kwaliteitsinjectie. Zeker voor Williamson is dit het seizoen van de waarheid. Er zijn gewoon te veel problemen geweest. Eerst met zijn blessures, dan met zijn gewicht. Het leek niet op te houden. Na 3 jaar hoopt hij dan ook eindelijk zijn doorbraakjaar te beleven. Hij heeft potentie in overvloed, nu moet het er definitief uitkomen.

De Western Conference is traditiegetrouw een moeilijk te voorspellen competitie. Vooral bovenaan wordt het zeer onvoorspelbaar. Titelverdediger Golden State Warriors is voor de meeste kenners wel de favoriet. Naast oude rotten Stephen Curry, Klay Thompson en Draymond Green hebben de Warriors ook een jonge entourage waar ze op kunnen bouwen. Het zal dus nog een tijdje mooi weer zijn in San Francisco.

Naast de Warriors komen de Denver Nuggets ook in aanmerking. De MVP van vorig jaar, Nikola Jokic, kan eindelijk weer rekenen op Jamal Murray en Michael Porter Jr. na een jaar vol blessures. Of ze daarmee het kampioenschap kunnen winnen is nog maar de vraag, want ze staan niet bekend als een ploeg die het goed in de play-offs. Wel absoluut een ploeg om de gaten te houden.

De LA Clippers mogen dit jaar ook niet onderschat worden. Leonard is terug en hij is gretig. Als hij een werkend tandem kan vormen met Paul George, zijn ze absolute kanshebber voor de titel. Nieuwkomer en enfant terrible John Wall moet de backcourt dan weer naar een hoger niveau tillen. Er zijn veel vraagtekens bij de Clippers, maar als het draait, worden ze een onverslaanbare machine. Zonder hun topspelers waren ze al een van de betere defensieve ploegen in de NBA. Met Leonard en George erbij zijn op papier veruit de beste ploeg in het westen.

Voor enkele ploegen zal het een zeer bizar jaar worden. Daarvoor moeten we onderaan de tabel kijken. Met de San Antonio Spurs, Utah Jazz en de Houston Rockets hebben maar liefst 3 teams die vol gaan tanken dit jaar. Meer bepaald voor supertalent Victor Wembanyama die volgend jaar selecteerbaar zal zijn in de draft. We gaan speciaal seizoen tegemoet.

De voorspelling van de redactie:

Western conference

 1. Golden State Warriors
 2. Los Angeles Clippers
 3. Denver Nuggets
 4. Memphis Grizzlies
 5. Dallas Mavericks                               
 6. Minnesota Timberwolves                 
 7. Phoenix Suns
 8. New Orleans Pelicans
 9. Los Angels Lakers
 10. Sacramento Kings                             
 11. Portland Trail Blazers
 12. Oklahoma City Thunder
 13. Houston Rockets
 14. Utah Jazz
 15. San Antonio Spurs

Maxim Croes