“WK’s bij junioren en beloften zullen Van der Poel moed geven”

Mathieu van der Poel hoort bij de topfavorieten van het WK wielrennen in Wollongong (Australië) van komende zondag. De Nederlander had geen ideale voorbereiding, maar hij won onder andere wel GP de Wallonie. Welke rol kan hij spelen? Welke valkuilen zijn er voor Van der Poel? Linde Demurie en Erben Decleir vroegen het aan Joeri De Knop, wielerjournalist bij Het Laatste Nieuws.

“Ik zet hem bovenaan”, zegt De Knop. “Van der Poel staat bij mij bovenaan het favorietenlijstje samen met Wout van Aert. Het parcours is op zijn lijf geschreven. Kenners omschrijven het als een parcours zoals dat van de Brabantse Pijl en dat is het type parcours dat Van der Poel goed ligt.” De Knop denkt dat het wedstrijdverloop in eerdere wedstrijden Van der Poel moed zal geven: “Tijdens de wedstrijden voor beloften en junioren kon je zien dat er uitdunning was en dat de sterkste renners van het peloton naar voren komen. Ik denk dat Van der Poel daar zeker zal bijhoren.”

Absolute topfavoriet is Van der Poel niet, want daarvoor zijn er te veel sterke deelnemers. “Van Aert, Evenepoel en Pogacar staan op dezelfde hoogte”, zegt De Knop. “Daarnaast is er ook een hele reeks schaduwfavorieten die ook wel hun rol zullen spelen. Een zeer vroeg offensief kan hem ook in de problemen brengen.” Daarbij denkt De Knop meteen aan de Fransen: “Zij zouden het wereldkampioenschap kunnen openbreken om de krachten van de favorieten te ondermijnen. Dat zou lastig kunnen worden voor Van der Poel, want hij heeft niet veel wedstrijden gereden de voorbije weken, maar die kans is erg klein.”

Van der Poel reed woensdag al het WK mixed relay, maar dat zal hem volgens De Knop niet zuur opbreken: “Door het gebrek aan competitie had hij nog een extra prikkel nodig richting komende zondag. Nog éénmaal diep gaan een paar dagen voor de wedstrijd zal hem deugd gedaan hebben, vooral na de jetlag door de lange reis naar Australië.” Dat Van der Poel in vorm is toonde hij de afgelopen weken met zeges in lokale wedstrijden in Geraardsbergen en Izegem en in de GP de Wallonie. “Van der Poel won zijn laatste drie wedstrijden voor dit WK, dan ben je in orde. Hij heeft minder competitie gehad dan renners die de Ronde van Spanje of de Canadese klassiekers reden, maar dat zal weinig verschil maken”, zegt de HLN-journalist.

De renners moeten twaalfmaal een plaatselijke ronde van zeventien kilometer afleggen. De Knop denkt dat de beslissing slechts zal vallen in de laatste dertig kilometer: “Bij de junioren en de beloften zagen we dat de wedstrijd lang gesloten bleef. Aan het begin van de voorlaatste ronde zal het alle hens aan dek zijn. De passage over de Mount Pleasant, een steil klimmetje van één kilometer, in de laatste ronde zal uiteindelijk beslissend zijn.”