De wereldkampioenschappen wielrennen vinden plaats in Wollongong. ©Pixabay

Vlad Van Mechelen sprint naar brons op het WK voor junioren

Vorig jaar werd hij als eerstejaarsjunior al achtste op het WK in Leuven. Vandaag was hij een van de favorieten op eremetaal. De 18-jarige Vlad Van Mechelen loste die verwachtingen in en sprintte op indrukwekkende wijze naar de bronzen medaille in Wollongong. Het Belgische wielrennen lijkt er – nog maar eens – een nieuwe topper in wording bij te hebben.

Van Mechelen, die volgend jaar aan de slag gaat bij de opleidingsploeg van DSM, werd vooraf naar voren geschoven als de grootste kanshebber bij de Belgen. Met zijn sterke sprint als wapen was het de boodschap om zich gedeisd te houden en geen onnodige risico’s te nemen. Dat plan verliep aanvankelijk naar wens, maar op de laatste beklimming van de steile Mount Pleasant kende Van Mechelen toch een moeilijk moment. De jongeman uit Bertem moest alles op alles zetten om de voeling met de kop van de wedstrijd niet te verliezen.

De Duitse topfavoriet Emil Herzog en de Portugees António Morgado waren buiten schot, maar daarachter troepte een groep van een twintigtal renners samen. In de aanloop naar de sprint zette Van Mechelen zich achter in de groep en leek hij in verloren positie te zitten. Met een ultieme krachtinspanning slaagde onze jonge landgenoot er echter toch nog in om van achteruit de sprint naar zich toe te trekken. Een minuut na kersvers wereldkampioen Herzog bolde Van Mechelen zichtbaar tevreden als derde over de streep.

Voor België is het al de vierde medaille op de wereldkampioenschappen wielrennen in Australië. Dat aantal kan dit weekend verder aangedikt worden. Vooral Julie De Wilde (vrouwen beloften), Lotte Kopecky (vrouwen elite) en het duo Wout van Aert en Remco Evenepoel (mannen elite) worden gezien als grote medaillekandidaten in hun categorieën.