Thierry Deblauwe klaar voor Kortrijks Kampioenschap manillen

Thierry Deblauwe zal op 29 oktober opnieuw present zijn voor het Kortrijks Kampioenschap manillen. (Manillen is een kaartspel dat vaak op café gespeeld wordt door twee, vier of zes personen. In dit kampioenschap worden de wedstrijden telkens met vier spelers afgewerkt.) In 2019 won hij de eerste editie, maar door corona ging het kampioenschap de afgelopen jaren niet door. De huidige kampioen staat al drie jaar te popelen om zijn titel te verlengen.

Geschiedenis ‘Komt Ze Moar Ut’

Bart, Kevin, Mathieu en Bruno kwamen na een deelname in 2018 aan het wereldkampioenschap manillen op het idee om een Kortrijks Kampioenschap te organiseren. Hun eerste editie van ‘Komt Ze Moar Ut’ (dialect voor spelen zonder troef) was met 120 deelnemers meteen een groot succes. Het kampioenschap vindt altijd plaats in het laatste weekend van oktober, daarnaast proberen de organisatoren elk jaar in een andere Kortrijkse deelgemeente te organiseren. Dit jaar mikken de organisatoren op 200 deelnemers.

Deblauwes ervaringen

Een deelnemersaantal dat absoluut niet onhaalbaar is, vertelt Thierry Deblauwe. ‘Ik denk dat de tegenstand versterkt zal zijn. Iedereen heeft meer tijd gehad om te kaarten in de lockdown. De jeugd is ook begonnen met manillen, althans dat heb ik gezien op café. Dat is ook de plek waar Deblauwe het vaakst speelt. ‘Ik speel meestal op café, maar soms speel ik thuis met familieleden. Vroeger deed ik wekelijks aan manillen, maar nu nog sporadisch.’

Strategisch masterplan

‘De grootste strateeg ben ik zeker niet, want geluk is volgens mij een bepalende factor. Als je het spel niet mee hebt, is het nog heel moeilijk om te winnen,’ aldus de Kortrijks kampioen. Deblauwe hoopt dus ook dit jaar het nodige geluk te hebben. ‘Ik ben in elk geval klaar om de strijd aan te gaan met de concurrentie. Want waarom zou ik niet proberen die titel te verlengen hé?’