Jérémie Benoit en Indigo Lambrecht gingen met de microfoon rond op zoek naar de mening over 'The Penta'. (Foto: Amy Van Parys)

The Penta-peiler: Hoe scoort ‘The Penta’ bij studenten, medewerkers en docenten? 

In 2020 ontwierp Duitse architect Thomas Rau het gebouw van onze campus ‘The Penta’. Een open vlakte maakte plaats voor een moderne campus met veel lichtinval. Twee jaar later is ‘The Penta’ een plaats waar honderden studenten lessen volgen en ook vele docenten en medewerkers actief zijn. Een steekproef bij een groep van 50 mensen waaronder studenten, medewerkers en docenten, moet duidelijkheid brengen wat ze van het nieuwe gebouw vinden. 

Studenten

Studenten reageren positief op de lichtinval en de structuren van het gebouw. Ook de koffiehoeken op de verschillende verdiepingen zijn een toffe toevoeging, al is er ook een punt van kritiek: “Op het onderste verdiep kan je koffie betalen met je bankkaart, maar op de andere verdiepingen kan dit niet. Dat vind ik persoonlijk heel storend”, zegt Emeline Vandaele. De kritiek op de (te) drukke fietsenstalling komt bij leerlingen vaak terug, ook bij Emile Craeymeersch: “De fietsenstalling staat praktisch altijd vol in de ochtend, een probleem dat Howest moet oplossen. De school moedigt studenten aan met de fiets naar school te komen, maar zonder genoeg stalling is dat moeilijk.”

Het gebouw van 20 miljoen euro krijgt positieve feedback over de indeling en de gezellige hoekjes, maar aan één zaak lijkt men niet gedacht te hebben: “Er heerst een toffe sfeer, maar het bereik is hier enorm slecht. Het is haast onmogelijk om te bellen of berichten te ontvangen. De verschillende dakterrassen zijn mooi en handig. De vele trappen zijn minder mijn ding. Ik vind het jammer dat we de lift niet mogen gebruiken”, aldus Fien Gilles, van wie het gebouw een 7,5 op 10 krijgt.

Docenten

Bij docenten heerst een paniek voor een mogelijk strenge winter. Sofie Verschueren, docent radio, geeft het gebouw een 8,5: “Ik houd mijn hart vast voor komende winter, want we gaan de temperaturen doen zakken door de hoge energieprijzen. Het toeval lukt dat ik veel lesgeef in de kelder, waar het sowieso niet tropisch warm is.” Gerti Wouters, opleidingshoofd van de richting Journalistiek, merkt een verbetering in vergelijking met het vorige gebouw, maar heeft ook een punt van kritiek: “Het vorige gebouw vond ik ook leuk, maar dat was kleiner en lag verder buiten het centrum. Het enige wat ik als minpunt kan bedenken is de grote hoeveelheid opleidingen op deze campus, waardoor de sociale interactie met collega’s minder is dan vroeger”, aldus Wouters die het gebouw een 9 op 10 geeft. 

“In het begin vergeleek ik de campus met een ziekenhuis. Het gebruik van de materialen en de witte kleur brachten bij mij kille gevoelens naar boven”, aldus Filip Daniëls, docent Netwerkeconomie. Hij geeft de campus een score van 8 op 10. Andere docenten prijzen dan weer de architectuur van het gebouw, de moderne stijl én de verborgen plaatsen, zo ook Sarah Vierstraete: “Het is een supertof gebouw, met veel vicieuze lijntjes. Als docente Grafische vormgeving ben ik steeds geboeid door de lichtinval en architectuur van gebouwen. Er is zelfs een verborgen douche op de derde verdieping.”

Medewerkers

We vroegen ook aan verschillende medewerkers op deze campus hoeveel ze The Penta op tien zouden geven en of ze punten van kritiek hebben. Zo spraken we met Raica, schoonmaakster, die het gebouw een negen op tien geeft: “Ik vind het aangenaam dat het een open gebouw is met veel lichtinval. Voor mij is de mooie, groene omgeving rondom de campus ook een pluspunt. Die omgeving zorgt ervoor dat je niet het gevoel hebt dat je op een school werkt”. Keukenmedewerkster Rebecka geeft het gebouw een acht op tien. Haar enige struikelblok is de indeling van het restaurant. Net als Raica houdt Rebecka van de vele lichtinval en de open ruimtes die deze campus te bieden heeft.

Met een gemiddelde score van 8,5 op 10 overtuigd ‘The Penta’ bij al zijn ‘inwoners’. Het beperkte aanbod aan eten, slechte bereik en de te volle fietsenstalling zijn werkpunten. 

(Jérémie & Indigo)