Streetart: De verborgen parels van de stad Kortrijk

Kortrijk is een stad die bekend staat om hun streetart en sinds kort investeert de stad meer en meer in deze kunst. We spraken met Junes Bazouz van Treepack BV, een collectief dat lokale kunstenaars aanspreekt om aan streetart te doen. Wij gingen ook op onderzoek en zochten de mooiste kunstwerken van de stad.

“Kunst is niet alleen voor de rijken, volgens mij”, vertelt Junes. “Maar voor iedereen en daarom is streetart mijn passie. De samenwerking met Kortrijk verloopt goed, omdat de stad zeer toegankelijk is voor onze kunst.”

Kleurrijke fietsersbrug

Treepack koos voor een moderne en tijdloze aanpak voor de brug door de vele innovatieve hoge scholen in de buurt. Larsen Bervoets zorgde voor de abstracte en geometrische schaduw- en lijnencompositie. Treepack is actief in heel Vlaanderen met als opkomende projecten Leuven, Lubbeek en Rotselaar. In de nabije toekomst zullen ze ook actief zijn in Eindhoven.


Fietsbrug Kortrijk, Nelson Mandelaplein 2

Voetbal in streetart

Op 14 maart 2021 stond er plots op de spoorwegbrug in Kortrijk “120 jaar voetbal Kortrijk”. Dit was exact 120 jaar geleden dat de ploeg FC Courtraisien (nu KV Kortrijk”) opgericht werd.

Spoorwegbrug, Kortrijk

Logo’s in streetart

Het logo van juwelier “Fabrigold” Stationsstraat 7, Kortrijk

Bedrijven promoten doormiddel van streetart

Dit is een afbeelding van Lord Shader Tattoo studio. Zij maakten hun onderneming uniek door straat artist Maris carte blanche te geven. Wijngaardstraat, 14 Kortrijk

Streetart gevel campus UGent.

Dit kunstwerk is te vinden op de gevel recht tegenover het VEG-i-TECH campusgebouw van UGent. Het is het resultaat van een samenwerking tussen Dieter Van Der Ougstraeten, oprichter van het atelier ‘Street Art’ van de Academie Kortrijk, en de UGent. De muur lijkt op het eerste zicht een chaotische samenstelling van vormen en onderwerpen, maar wie meer in detail gaat kijken, ziet dat het een verzameling is van een 50-tal kunstwerken die maatschappelijke thema’s zoals landbouw, duurzaamheid, technologie en energie aankaarten.

Kunstwerk Doorniksestraat

De artiest van dit kunstwerk op huisnummer 61 in de Doorniksestraat staat bekend onder de naam ‘Bonom’. Dat is het pseudoniem voor de Brusselse kunstenaar Vincent Glowinski. Op vlak van streetart is Bonom een soort van buitenbeentje. Hij is namelijk niet politiek geëngageerd zoals veel van zijn collega’s. Voor hem gaat het zich vooral om het spel. Dit werk in Kortrijk staat in lijn met werken die we van hem gewend zijn. Hij beeldt vooral reusachtige, menselijke of monsterachtige figuren af. Dit is een rechtstreeks gevolg van zijn opleiding anatomie en morfologie. Meer van zijn kunst kan je vooral in Brussel of Parijs bewonderen.
Doorniksestraat 61, Kortrijk

Streetart Havenkaai
Dit is een reeks kunstwerken aangebracht onder de Ronde van Vlaanderenbrug. De brug werd opgesmukt door het kunstenaarscollectief Treepack. Dat is een collectief dat steden kleurrijker probeert te maken door lokale kunstenaars aan te moedigen om streetart te maken. Het resultaat is een grijze betonnen brug die plaatsmaakt voor een breed scala aan kleuren die verwerkt zijn in kunstwerken met tal van verschillende genres.

Streetart Leistraat

Deze muurschildering is te vinden op een muur in het kleine steegje ‘Leiestraat’. Het is gerealiseerd door Thomas Maris die werkt onder het collectief Wallin’. De stijl is typerend voor Maris. Hij probeert al zijn werken zo realistisch mogelijk te schilderen.