Claudia Fuentes geniet van de gastronomie in België. (Foto: Claudia Fuentes)

Spaanse studente Claudia Fuentes blikt terug op Erasmusavontuur in België: ‘De beste keuze die ik kon maken’

Na enkele magere coronajaren wagen opnieuw meer internationale studenten de sprong naar de hogeschool Howest. Ook de opleiding Journalistiek kon vorig jaar enkele internationale studenten verwelkomen. Een van die studenten was Claudia Fuentes (21), zij blikt nu terug op haar tijd in België.

Vanop een trein in het Spaanse Madrid op weg naar een expo voor kampeerwagens staat Claudia me met plezier te woord. Een hoorbaar nostalgische Claudia mijmert over haar keuze voor België en Howest: ‘Ik studeerde voor mijn Erasmus al Journalistiek, maar ik wilde er ook eens van proeven op internationaal niveau. België was daarvoor ideaal, want het ligt centraal in Europa. De keuze voor Howest was geen evidentie, want eigenlijk wist ik niks over Howest. Het was pas door verschillende websites te checken van scholen die een Erasmusprogramma aanbieden, dat ik overtuigd geraakte door Howest. Ik wist vanaf het begin dat hun studieprogramma en doel mij veel voordelen en ervaringen zou opleveren.’

Eens in België aangekomen, was het voor Claudia een hele aanpassing: ‘De eerste dagen waren super intens. We deden allerhande activiteiten en leerden veel bij over België. Dat was best fijn, maar ook wel vermoeiend. Ik had ook weinig tot geen contact met mijn buddies (lokale studenten die internationals wegwijs helpen tijdens hun Erasmus), want ze zochten nooit echt toenadering. Gelukkig waren er twee andere meisjes uit Kortrijk die de rol als buddy op zich namen, terwijl ze dat eigenlijk niet hoefden te doen. Ik ben hen daar super dankbaar voor.’

‘Ik heb erg veel geluk met de mensen die ik in België heb ontmoet’

Claudia Fuentes

De mensen die ze ontmoette zijn ondertussen ook vrienden geworden: ‘Ik heb heel erg veel geluk gehad met de mensen die ik in België heb ontmoet. Als je alleen op Erasmus vertrekt, is het heel moeilijk. Je weet niet of je vrienden zal maken, maar ik ben blij om te zeggen dat ik er veel vrienden bij heb.’ De band met sommigen was zelf zo sterk, dat ze het vriendschappen voor het leven durft te noemen: ‘Ik heb zelf enkele vriendinnen van wie ik zeker weet dat ik ze nog mijn hele leven zal zien. Deze week was het bijvoorbeeld de verjaardag van twee van mijn vriendinnen vanop Erasmus en hebben we met elkaar gebeld. De band met hen was al vanaf het begin sterk en alhoewel het nu niet eenvoudig is contact te houden door de tijdsverschillen in onze landen, spreken we elkaar heel veel. We zijn ook van plan om samen enkele tripjes te maken.’

Claudia (rechts) met haar vriendinnen uit België. (Foto: Claudia Fuentes)

Haar Erasmusreis werd er een om nooit te vergeten. De periode in België overtrof zelf haar verwachtingen: ‘Natuurlijk heb je altijd een bepaald beeld in je hoofd over wat er je te wachten staat. Maar mijn verwachtingen zijn zelfs overtroffen. De periode was onvergetelijk: van feestjes tot mooie journalistieke projecten en geweldige tripjes. Ik kan wel zeggen dat ik er de tijd van mijn leven heb gehad.’

Aan kansen en ervaringen in het journalistieke werkveld geen gebrek, zo maakte Claudia met enkele vriendinnen een radioprogramma: ‘Elke keer als ik de radioshow die ik met vriendinnen maakte opnieuw beluister, ben ik ongelooflijk trots. Internationale studenten uit andere scholen vertelden me dat ze niet veel van hun gastland konden zien en ervaren. Ik kan zeggen dat de opleiding ervoor zorgde dat ik België écht leerde kennen. Het was de beste keuze die ik kon maken.’

Als ze terugdenkt aan haar mooiste herinnering, kan de Spaanse student moeilijk kiezen: ‘De feestjes, de uitstapjes, de mensen, het radioprogramma in Quindo of zelf eten klaarmaken in ons verblijf in The Wing… Ik kan echt niet kiezen (lacht). Een gekke herinnering is wel dat ik in België pas echt heb ontdekt hoe graag ik met de fiets rijd.’

De treinrit loopt op z’n einde, maar Claudia kan wel nog meegeven dat ze niet klaar is met België: ‘Ik kom absoluut nog opnieuw naar België. Ik ben eigenlijk bezig met een nieuwe reis te plannen naar België om mijn vrienden daar terug te zien. Ik houd erg veel van het land en het is zelfs een droom om nog eens terug te keren.’