Bron: Pixabay

Reisbureaus zien grote daling in vraag skivakanties

De reisbureaus en skiresorts zien af. Er zijn nog de naschokken van corona waardoor mensen niet meer happig zijn om terug te komen. Bijkomend zijn de skireizen ook enorm verduurd en kunnen veel mensen het veel financieel niet meer trekken. De enige constante zijn de gekende resorts in de de populaire winterbestemmingen.

Populairste skivakanties

De populairste skivakanties zijn Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Deze skilanden springen eruit met bekende skiresorts zoals Les Deux Alpes, La Plagne, Les Trois Vallées. Hier merken ze dat er nog altijd heel veel mensen komen naar de bekende resorts. Deze resorts zullen dan ook niet afzien aangezien deze ook hyper populair zijn bij de jongeren.

Minder mensen op skivakantie

Corona zorgde voor een grote afname van vraag naar skivakanties. De reisbureaus verwachtten na de coronacrisis terug een stijging, maar daar was dan plots de energiecrisis. “Het leven is voor iedereen duurder geworden. Daardoor blijft de gigantische stormloop uit en zien we opnieuw een terugval van skivakanties”, vertelt Koen Desmet, medewerker bij reisbureau Skiworld.

Skiresorts in paniek

De skiresorts hebben grote paniek voor komende winter en de jaren die volgen. Corona was financieel een zware klap voor de skiresorts. De resorts dachten dit te boven te komen, maar daar waren de energieprijzen niet ingerekend. Ook voor de skiresorts is dit een nieuwe harde klap in hun gezicht, de zoveelste sinds corona. “De resorts waar de contracten aflopen zullen in moeilijkheden komen”, stelt Desmet vast. “Door de steeds stijgende prijzen zullen de skiresorts financieel in moeilijkheden komen. De schrik om verlies te draaien zal ervoor zorgen dat ze hun skiliften niet meer zullen openen. Andere resorts die nog enkele jaren een vast contract hebben, zullen wel nog hoge winsten kunnen draaien. Deze zullen zonder problemen zitten.”

Goedkopere reizen

Ook bij Skiworld merken ze ook een opmerkelijke evolutie van de skivakanties. De coronacrisis en de energiecrisis zorgt ervoor dat we veel mensen niet meer terugzien. “Gelukkig zijn we vroeg op de markt gekomen waardoor we de reizen nog vrij goedkoop hebben kunnen aanbieden. Normaal komt nu de stormloop voor de reizen, maar ook hier voelen we de gevolgen van de stijgende prijzen. Gelukkig blijven we bij Skiworld doorheen heel het jaar open en leven we niet alleen van de wintervakanties.”

We zien dus een grote daling van de vraag naar skivakanties. Enkel de gevestigde waarden in Oostenrijk, Frankrijk en Italië zullen deze periode zonder grote problemen kunnen doorbrengen.