Liefde op Howest: zot van Journalistiek én van elkaar

Afgelopen weekend traden Sander Vanieuwenhuyze en Charlotte Cattebeke in het huwelijksbootje, twee alumni studenten Journalistiek en ondertussen docenten bij ons aan Howest. Wij konden een exclusief interview strikken met de kersverse bruidegom over de liefde voor hun vak en voor elkaar.

Als ik het goed voor heb, bent u morgen exact een week getrouwd, klopt dat?

“Dat klopt inderdaad ja.”

Hoe verliep de eerste week huwelijk?

“Niet anders dan anders. Of eigenlijk net wel. Zondagnacht is mijn vrouw voor een week vertrokken op vakantie naar Ibiza met enkele vriendinnen, dus ze is er al vandoor”, lacht hij. “Ik kijk er al naar uit om haar terug te zien.”

Ik heb ook horen waaien dat jullie elkaar hebben leren kennen hier in de gangen van Howest, is dat zo?

“Dat klopt. Ik zat in mijn derde jaar Journalistiek en zij in haar eerste jaar. Toen was er nog een studentenvereniging van Journalistiek, Journos. Zij kwam er toen bij en ik was daar al enkele jaren lid van. Zo hebben we elkaar leren kennen.

Was het liefde op het eerste gezicht?

“Helemaal niet! We kennen elkaar al meer dan tien jaar, maar we zijn nog maar een goeie vijf jaar samen. Eigenlijk is het stilaan gegroeid”

Zaten jullie een beetje in dezelfde vriendengroepen?

“Ja, we hebben eigenlijk altijd wel in dezelfde vriendengroepen gezeten. Journos is niet lang blijven bestaan nadat wij gestopt zijn met de opleiding. Dus dat heeft maar een jaar of vijf bestaan. Maar die vaste kern van toen is wel maandelijks blijven samenkomen tot 2016-2017. Sinds de laatste jaren is het sterk verminderd doordat iedereen is beginnen werken.”

Zijn uit die vriendengroep van Journos nog koppels gekomen?

“Ik denk het niet. Volgens mij was ons huwelijk vorig weekend de eerste echte journalistieke trouw. Natuurlijk zijn er nog mensen uit de opleiding getrouwd, maar tot zover ik weet niet onder elkaar. Dus volgens mij was ons huwelijk een primeur.”

Uw vrouw studeerde natuurlijk ook Journalistiek, maar jullie doen wel totaal verschillende dingen?

“Ja en neen, ik was freelancejournalist tot ik hier begon als docent. Zij heeft een videoproductiebedrijf. Dus we doen ook wel veel gemeenschappelijke dingen. Zij maakt video’s, ik geef montagelessen. Ik geef videotechniek, zij maakt bedrijfsfilms. Langs de andere kant komt ze hier ook lesgeven als gastdocent voor lifestylejournalistiek dus ze zit wel nog in het vak.”

Was dat jullie grootste raakvlak? De passie voor journalistiek?

“Journalistiek zit er zeker wel voor iets tussen, maar daarnaast hebben we wel nog andere raakvlakken.”

Hebben jullie kinderen?

“We hebben voorlopig nog geen kinderen. Misschien komen die er, misschien niet. Er staat zeker nog niets vast. We zijn momenteel wel trotse ouders van een hangbuikzwijntje genaamd Rik-Corneel, die we cadeau kregen voor onze trouw.”

Stel dat jullie dan toch kinderen krijgen, denk je dat die dan ook de journalistieke kant op zullen gaan?

“Geen flauw idee! Dat maakt voor mij ook helemaal niet uit. Ik heb van mijn ouders altijd mogen doen wat ik graag wilde doen en wat ik leuk vond. Ik ben hier als achttienjarige Journalistiek komen studeren, omdat ik toen dacht dat dit een leuke opleiding zou zijn. Als we ooit kinderen krijgen en ze willen als ze achttien zijn iets helemaal anders doen, is dat ook oké. Als ze niets willen verder studeren, dan zien we ook wel. Een diploma is niet alles.”