Levensloop Kortrijk gaat door in afgeslankte vorm

Levensloop is een solidariteitsbeweging die mensen verenigt en dat geld inzamelt voor Kom op tegen Kanker. Het huldigt ook zogenaamde Vechters, mensen met kanker of overwinnaars ervan. Het hele jaar door zijn er al verschillende inzamelacties op poten gezet door vrijwilligers. Dit zijn kleinere evenementen zoals wandelingen, workshops, lezingen…

Light editie

Het grote evenement van Levensloop is normaal gezien een loop van 24 uur, maar in enkele steden is dit niet (meer) het geval. Zo ook in Kortrijk, dat noodgedwongen een light editie organiseert: ‘De editie van 2020 ging een topeditie worden, maar corona gooide roet in het eten. Dit is ook duidelijk te zien aan onze cijfers op vlak van deelnemers, inkomsten etc. Daarbij kwam ook nog eens dat het aantal leden van het organiserend comité is gedaald van tien à twaalf leden naar drie à vier leden’, verklaart organisator Eddy Sabbe.

Een light editie verschilt met een gewone 24-uur loop doordat er geen openingsceremonie is, dus geen ereronde waarin de Vechters in de bloemetjes worden gezet. Ook is er geen kaarsenceremonie met een getuigenis van een Vechter, wat doorgaans een zeer ingetogen moment is. Daarnaast trad Mathias Sercu, peter van Levensloop Kortrijk, gewoonlijk ook op met een band. Ten slotte is de locatie ook gewijzigd, Sabbe heeft op de gronden van Howest (The Penta) de ideale locatie gevonden.

Sabbe blijft wel strijdvaardig: ‘Het evenement gaat door omdat we enkele gebeten deelnemersgroepen hebben die altijd van de partij zijn. Zij hebben ons gemotiveerd om blijven door te zetten. Door deze light editie hopen we mensen te engageren om ons team van vrijwilligers te versterken, want enkel op die manier kunnen we opnieuw groeien.’

De toekomst

Over de toekomst van Levensloop Kortrijk durft Sabbe geen grote uitspraken doen. Hij kijkt eerder van maand tot maand en van dag tot dag. Deze editie zal voor hem geslaagd zijn als hij vijf à tien gepassioneerde vrijwilligers kan toevoegen aan het team. Daarbij hoopt hij ook dat de deelnemers met een tevreden gevoel naar huis gaan. Zijn absolute droom is om 8500 deelnemers te behalen, wat de postcode van Kortrijk is.

Deelnemen aan Levensloop Kortrijk is nog mogelijk door geld in te zamelen of deel te nemen aan de loop of andere evenementen. Gepassioneerde vrijwilligers kunnen zich aanmelden op de website https://www.levensloop.be/relays/kortrijk-2022.