Zondag 25 september gaat de marathon van Berlijn van start. © Pixabay

Kan marathonkoning Eliud Kipchoge zijn eigen wereldrecord verbeteren?

Zondag is het eindelijk zover: de marathon van Berlijn. Voor iedere marathonliefhebber het hoogtepunt van het jaar. Het zal in ieder geval een speciale editie worden, omdat marathonkoning Eliud Kipchoge een aanval zal doen op zijn eigen wereldrecord van 2:01:39 uit 2018. De 37-jarige Keniaan denkt nog lang niet aan stoppen en wil er alles aan doen om nog eens in Berlijn te schitteren. Lees hieronder alles wat je moeten weten over de marathon van Berlijn.

De focus ligt vooral op tweevoudig Olympisch kampioen Eliud Kipchoge, maar is hij in staat om een nieuw record te vestigen? Milan Augustijns, sportjournalist en atletiekexpert geeft een woordje uitleg: “Het is moeilijk om te zeggen of een nieuw wereldrecord mogelijk is. De laatste jaren heeft Kipchoge weinig wedstrijden gelopen en die waren (uitgezonderd de Olympische marathon) niet altijd even overtuigend. Ik las onlangs een interview met zijn manager Valentijn Trouw. Hij vertelde toen dat Kipchoge ook in New York kon gaan lopen voor dubbel zoveel geld. Toch wou hij per se naar Berlijn om nog eens het wereldrecord aan te vallen. Het feit dat hij daarvoor kiest wil toch zeggen dat hij op training aanvoelt dat een nieuw wereldrecord toch nog mogelijk is.”

Kipchoge’s concurrenten en tempomakers

Naast de vele Japanners en ex-wereldkampioen van 2015 Ghirmay Ghebreslassie zal Kipchoge maar één belangrijke concurrent hebben, de gevreesde Guye Adola. Hij is de winnaar van vorig jaar en liep al eens eerder tegen Kipchoge in 2017. Met een chrono van 2:03:46 is hij geen groentje en zal hij zeker het vuur aan de schenen leggen. Voor verdere concurrentie hoeft Kipchoge niet te vrezen. “De meeste grote namen zoals Kenenisa Bekele, Bashir Abdi en Mo Farah opteren voor de marathon van Londen. Qua concurrentie gaat het wel meevallen. Ik heb de startlijst nog niet volledig gezien, maar ik verwacht wel dat Kipchoge gaat winnen”, aldus Augustijns.

Enkele statistieken van de twee belangrijkste deelnemers. © Tim Vandevelde & Pixabay

Niet alleen de sterke concurrenten, maar ook de tempomakers oftewel hazen zijn van groot belang. Zij hebben de belangrijke taak om het juiste tempo aan te geven en Kipchoge uit de wind te houden. Op die manier kan hij zijn krachten sparen voor de eindfase. Een van de luxehazen voor zondag is Noah Kipkemboi. Op de halve marathon is hij goed voor 1:00:52 en kan met zijn capaciteiten het hazenwerk tot een goed eind brengen. 

Biljartvlak parcours

Het is geen geheim dat het razendsnelle parcours al decennialang toptijden oplevert. Sterker nog, sinds 2003 is Berlijn dé thuishaven voor het wereldrecord op de marathon. En dat is geen toeval verklaart Augustijns: “Het parcours telt bijna geen hoogtemeters en is met andere woorden biljartvlak. Een ander voordeel is dat het ook heel veel rechtdoor gaat. Dat helpt de lopers, aangezien je bij een bocht snelheid en energie verliest.”

Het laatste wereldrecord dateert al van 2018. Toen liep Kipchoge in Berlijn naar een chrono van 2:01:39. Sindsdien zijn er al een paar pogingen geweest om onder die tijd duiken, waaronder de poging van Kenenisa Bekele in 2019. Hij finishte toen twee luttele seconden boven het wereldrecord. Nu schuilt er een maniakale voorbereiding achter deze editie vertelt Augustijns verder: “Sinds een paar jaar hebben ze op het parcours een blauwe lijn geverfd. Dat geeft eigenlijk de ideale lijn aan om op te lopen. Als je dan een bocht aansnijdt, loop je dankzij de blauwe lijn zo weinig mogelijk meters. De organisatie doet er dus alles aan om de atleten zo snel mogelijk te laten lopen.”

Amerikaans duel tussen D’Amato en Hall

Ook bij de vrouwen wordt het een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. De meeste ogen zijn gericht op het Amerikaanse topduo Keira D’Amato en Sara Hall. D’Amato liep begin dit jaar totaal onverwacht een nieuw Amerikaans record in Houston. Met een chrono van 2:19:12 beschikt zij dus over de beste papieren. Hall is met haar 39 jaar een taaie klant en zeker nog niet afgeschreven. Als we naar de Afrikaanse deelneemsters kijken is er eigenlijk maar één naam die er bovenuit steekt, namelijk de Keniaanse Nancy Jelagat. De kersverse winnares van Valencia kan een zekere bedreiging vormen voor de twee Amerikanen.

De marathon van Berlijn zal vanaf zondag 25 september om 9u00 live te volgen zijn via Duitse televisiekanalen ARD en RBB. De elite vrouwen en mannen starten om 9u15.