©thomassoen

IJsbaan De Piste in Kortrijk gaat open ondanks torenhoge energieprijzen

Volgende week opent IJsbaan De Piste in Kortrijk. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, want de energieprijzen zorgen voor een factuur die kan oplopen tot 10.000 euro per maand. Ondertussen kondigen veel gemeenten aan dat ze geen schaatspiste zullen plaatsen op hun marktplein tijdens de kerstperiode. Bij De Piste hopen ze daardoor op extra schaatsers.

West-Vlaamse gemeenten zijn door de hoge energiekosten op zoek naar alternatieven voor een ijspiste tijdens eindejaar. Brugge kiest voor het derde jaar op rij voor een ijspiste uit kunststof; Kortrijk, Ieper en Roeselare gaan op zoek naar andere alternatieven zoals een rolschaatspiste. In Kortrijk komt er wel opvallend nieuws van indoor ijsbaan De Piste. Op 30 september openen ze hun deuren.

Kenneth Deryckere, uitbater van IJsbaan De Piste rekende de kostprijs al uit. “Vorig jaar maakten we de keuze om zonnepanelen te plaatsen, dat komt ons nu goed uit. Toch zullen we zo’n 10.000 euro per maand moeten betalen aan elektriciteit. Het koelhouden van de zaal vreet – net zoals de verwarming in de bar – heel wat energie.”

De beslissing van enkele West-Vlaamse gemeenten om geen ijspiste te plaatsen, kan positieve effecten hebben op de indoorpiste in Kortrijk. “We hopen dat de mensen hun weg vinden naar onze indoorpiste als alternatief voor de openluchtpistes die er niet zullen komen. Bij De Piste hebben we al beslist om onze prijzen niet te verhogen, omdat we het schaatsen voor iedereen toegankelijk willen houden.”