Fedorov was de snelste na een sprint à deux. ⒸPixabay

Fedorov wint WK voor beloften

Yevgeniy Fedorov won deze ochtend het WK wielrennen bij de beloften in Wollongong. De Kazach is sinds 2021 prof bij Astana maar toch is hij nog niet bekend. Is dit zijn doorbraak op het hoogste niveau?

Deze renner doet bij sommigen misschien wel een belletje rinkelen. Herinnert u zich nog de Ronde van Vlaanderen 2021, waar Fedorov in de clinch lag met Otto Vergaerde? Ze kregen het aan de stok in de beginfase door de plotse remactie van de Kazach. Wat volgde was wat duw- en trekwerk. Beide renners werden uit koers gezet.

De kersverse wereldkampioen is nog onbekend, ondanks  dat hij wel al deel uitmaakt van het profpeloton. Hij bewijst met deze wereldtitel nu wel waarom hij al aangetrokken werd bij Astana. De Kazach is tweeëntwintig jaar oud maar kon nog geen potten breken bij de profs. Deze zege moet hem een boost geven om zich klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. De toekomst in het wielrennen ligt bij de jeugd en ze breken steeds vroeger door. Het is nu aan Fedorov om zijn titel bij de beloften alle eer aan te doen en in de voetsporen te treden van zijn voorgangers Cosnefroy, Battistella, Hirschi, Démare, Mohoric en Lutsenko. Zijn beste prestatie tot nu toe was een elfde plek in de proloog van de Vuelta in Utrecht. Hij werd ook nog dertiende in de sprintetappe naar Gabo de Gata, waar Groves won. Legde hij daar in Spanje zijn fundamenten met de wereldtitel als gevolg? Het was zijn eerste grote ronde en kan worden gezien als allrounder. Wie op dit parcours in Wollongong kan winnen in regenachtige omstandigheden moet sterk zijn.