Matthias Vandenborre werkte met zijn onderneming al samen met Bentley. (Foto: Matthias Vandenborre)

Naast studeren ook ondernemen: haalbaar of onmogelijk?

Studeren en ondernemen. Voor meer en meer studenten klinkt het als muziek in de oren: een financieel duwtje in de rug, maar ondertussen volledig zelfstandig kunnen beslissen wanneer en hoeveel uren je werkt. Ook in Howest, Hogeschool West-Vlaanderen, waagden al enkele studenten de stap. Is het allemaal zo mooi als het lijkt en wat zijn de risico’s van een onderneming tijdens het blokken? Wij vragen het aan Alexander Vandepitte en Mathias Vandenborre. Twee studenten met elk een eigen bedrijf die ze combineren met een opleiding aan Howest.

Wie zijn jullie en wanneer zijn jullie begonnen met een onderneming?

Alexander Vandepitte: “Ik ben Alexander, student Toegepaste Informatica aan Howest. Eind mei 2021, na mijn middelbare studies, besliste ik om een eigen onderneming op te richten. In juni ben ik dan effectief opgestart. Eerst bood ik computer- en smartphonehulp aan bij mensen thuis. Toen kwam er ook de vraag of ik ook computers, laptops en smartphones verkoop en zo evolueerde mijn bedrijf. Dat werd lastig te combineren met school. Daarom heb ik in januari een drietal studenten aangenomen om bij te springen.”

Mathias Vandenborre: “En mijn naam is Mathias, ik ben 20 jaar en student Sport en Beweging. Voor de coronapandemie waren ik en mijn vennoot professioneel bezig met profwielrennen. Door het coronavirus was een stap hogerop voor ons niet mogelijk, dus moesten we ons focussen op iets anders. In 2020 hebben we dan onze marketingonderneming ‘Wide Marketing’ opgericht. Het verliep onmiddellijk vlot en het is echt ontploft.”

Hoe gaat het met uw bedrijf op dit moment?

Alexander: “Momenteel verloopt alles op wieltjes. Het is druk, maar door de hulp van enkele medestudenten kunnen we iedereen helpen.”

Mathias: “Op dit moment kunnen we zeker niet klagen. De laatste maanden merken we een enorme groei. Zo kwamen we onlangs in contact met Porsche, voerden we al opdrachten uit voor Brouwerij Omer Vanderghinste en Bentley.”

Wat doet Howest om u te ondersteunen in uw onderneming?

Alexander: “Ik heb eigenlijk alles zelf gedaan. Af en toe heb ik wel aan de ondernemerscoach voor marketing gevraagd of het mogelijk was om iets te publiceren, maar voornamelijk heb ik alleen gewerkt. Wel vraag ik tips aan de boekhouder van Howest, die volledig gratis is voor student-ondernemers.

Mathias: “Zelf ben ik enorm geholpen door Lieselotte Vantomme, ondernemingscoach van Howest. Daarnaast ondervind ik ook veel steun van docenten uit mijn richting, want les volgen op campus is vaak onhaalbaar. Ik probeer dan zoveel mogelijk te doen vanuit mijn kantoor en ik probeer ervoor te zorgen dat ik aanwezig ben tijdens mijn examens.”

Is het haalbaar om een onderneming en school te combineren?

Alexander: “Naast mijn onderneming en mijn studies ben ik ook nog vrijwilliger bij de KSA en ook voor de internationals hier op de campus. Dus ik combineer wel redelijk wat zaken. Nu ik werknemers heb en zelf kan coördineren, is het al een heel pak haalbaarder. Dat is natuurlijk ook de reden waarom ik dat idee gelanceerd heb, als we het werk verdelen is er meer tijd voor iedereen.”

Mathias: “Het zijn lange dagen en korte nachten. Ik ga zo weinig mogelijk naar school, want ik ben vaak op de baan of ik moet mensen aansturen op het kantoor.  Het is hard werken om alles op tijd rond te krijgen, maar gelukkig ontvang ik veel steun van mensen rondom mij.”

Wat zijn de plannen na uw studies?

Alexander: “Het is niet de bedoeling om er verder in te gaan na mijn studentenleven. Mijn oorspronkelijk doel was om als student de concurrentie aan te gaan met informaticabedrijven die woekerprijzen vragen voor een beetje hulp. Ik als student kan dit aan veel voordeligere tarieven aanbieden. Het liefst geef ik binnen enkele jaren mijn onderneming door aan een jonge informaticastudent.”

Mathias: “We willen het bedrijf blijven uitbreiden. Nu zitten we ook samen met investeerders om er nog meer uit te kunnen halen. Het is dus zeker geen tijdelijke bezigheid tijdens het blokken. Maar er kan altijd iets fout gaan. Dan heb ik nog mijn diploma dat mij weer een andere richting in het leven zou kunnen opsturen.”

Heb je nog tips voor studenten die ook de stap zouden durven wagen?

Alexander: “Ik zou er zeker en vast geen schrik voor hebben. Het risico is relatief laag. Je hebt ook geen enorm kapitaal nodig. Ik heb mijn bedrijf in een maand kunnen opstarten. Dus het kan ook allemaal relatief snel gaan. Ik ben zelf een vrij spontane, impulsieve ondernemer. Ik maak geen gebruik van een marketingplan of een bepaalde toekomstvisie. Dat zorgt er vooral voor dat we heel flexibel zijn en onze diensten volledig kunnen aanpassen aan onze klanten. Dat is zeker een meerwaarde is.”

Mathias: “Neem contact op met Stuvo, die mensen luisteren naar u en helpen waar nodig. Ook is het belangrijk om er goed over na te denken en enorm goed te plannen. Anders ga je eronderdoor.”