Docent Sofie Verschueren in de bibliotheek van Howest (Foto: Amy Van Parys)

Docent Sofie Verschueren brengt borstvoedingsboek uit

Sofie Verschueren waagt de stap naar auteur. Naast docent aan de opleiding Journalistiek bij de hogeschool Howest, kan je haar al kennen van de podcast ‘Weg’. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur: een boek over borstvoeding.  

De passie om een boek te schrijven heeft Verschueren niet van gisteren. Enkele jaren terug had ze al een half boek klaar over borstvoeding, maar geen enkele uitgeverij stond te springen om dat boek uit te brengen. Dit jaar draaiden de rollen helemaal om. De uitgeverij contacteerde haar om een boek te schrijven over ‘een podcast hosten’. “Dat zag ik niet zitten, omdat er net een soortgelijk boek werd uitgebracht”, aldus Verschueren. Geen boek denk je dan? Toch niet! Verschueren kreeg de kans om een boek te schrijven over borstvoeding. Met drie kinderen en zes jaar ervaring, voelde ze zich helemaal in haar sas. Ze geeft ook aan dat er veel te weinig kennis is over borstvoeding.

Desinformatie

Het thema borstvoeding is volgens haar geen onderbelicht thema. “Er wordt nog heel vaak foute informatie verspreid. Zelfs zorgverleners hebben niet altijd de juiste kennis, wat voor gigantische problemen kan zorgen. De meerderheid van de mama’s weten amper iets over borstvoeding. Die onwetendheid zorgt ervoor dat veel mama’s de uitdaging niet aandurven. Zelfs veel artsen beschikken over onvoldoende kennis bij dit thema, maar ze laten toch het tegendeel uitschijnen”, volgens Verschueren. “Mijn boek zou een mooie basis zijn naar de toekomst. Ik ben een ervaringsdeskundige, maar geen lactatiedeskundige”, vult ze aan.

“Door de verkeerde informatie die moeders krijgen kan dit de aanleiding geven tot pijn, stress en trauma’s”, aldus Sofie Verschueren. Met dit boek wil ze graag de foute informatie over borstvoeding de wereld uithelpen. Ze probeert haar doel te bereiken op een humoristische manier: “We verwarren de primaire functie van een borst, namelijk voeden, met de seksuele functie ervan. Terwijl je die functies perfect kan onderscheiden,” volgens de ‘bijna’ kersverse auteur.

Sofie Verschueren: “Mijn boek zou een mooie basis zijn naar de toekomst. Ik ben een ervaringsdeskundige, maar geen lactatiedeskundige.” (Foto: Amy Van Parys)

Verschueren begon met schrijven vanuit haar eigen ervaringen. Met drie kinderen is dat niet weinig. Toch heeft ze ook de verhalen van meer dan 25 andere mama’s en papa’s in haar boek verwerkt. Door verschillende verhalen te belichten, komen diverse punten aan bod die Sofie Verschueren zelf niet heeft meegemaakt.

Doelgroep

In dit boek staat haar verhaal, dat van andere ouders en ook de basisinformatie die iedereen nodig heeft. Maar verschillende specialisten lazen het na. Verschueren wil haar kennis delen met vrouwen die een kinderwens hebben en ook vrouwen die zwanger zijn, maar die nog moeten beslissen tussen borst- en kunstvoeding. “Ook als je al zwanger bent geweest, is het eens tof om te lezen en je nostalgische herinneringen naar boven te halen. Voor papa’s kan het interessant zijn om meer te weten te komen over de wereld van borstvoeding en hun partner te kunnen bijstaan waar nodig”, voegt Verscheuren er nog aan toe.

Vanaf 3 februari is het boek verkrijgbaar in alle boekhandels.