"De supporters, in mijn geval mijn ouders, deden de bevoorrading voor mij." ©Pixabay

Dertiger verpulvert wereldrecord Deca Ultra Triatlon in Zwitserland

Nadat Kenneth Vanthuyne 2260 km afgelegde in 182u43’43, eindigde hij op 22 augustus 2022 eerste in de Deca Ultra Triatlon. Hiermee verbrak hij het wereldrecord met zeven uur en werd hij ook wereldkampioen Deca Ultra Triatlon.

Hoe lang heb je hiervoor getraind?

Ik ben al tien jaar bezig met triatlon, waarvan ik de laatste vijf tot zeven jaar continu train, op twee weken per jaar na. Ik train tweemaal per dag, tijdens de week 1 à 2 kortere trainingen per dag en in een volledig weekend train ik 10 uur. Dus tussen de 15 en 25 uur per week. Ik heb hier niet speciaal meer voor getraind dan andere jaren.

De maand ervoor won je de Antwerp Backyard Ultra, hoe raak je zo snel fit?

De ultraloop was voor mij een pure training. Ik heb toen 260 km gelopen, maar ik was niet vermoeid. Ik ben de dag erna zelfs nog acht uur gaan fietsen.

Hoe lang sliep je per nacht?

De Deca begon ’s avonds met zwemmen, dus heb ik de eerste nacht niet geslapen. De tweede nacht sliep ik een uurtje. Vanaf de vierde dag voelde ik de vermoeidheid, dus sliep ik drie uur. De laatste nacht heb ik een halfuur geslapen. Ik heb rond de 13 uur geslapen over de hele week.

Hoe werd je bevoorraad?

Van de organisatie kregen we een ontbijt en twee warme maaltijden per dag, maar voor extra bevoorrading moesten we zelf zorgen. De supporters, in mijn geval mijn ouders, deden de bevoorrading voor mij. Lopen en fietsen was op een lokaal parcours, waardoor ik continu aan mijn eigen tent passeerde. Ik riep dan naar mijn ouders om te zeggen wat ze moesten klaarhouden.

Aan wie heb je veel steun gehad?

Ik heb veel gehad aan mijn ouders. Zij zijn een hele week gebleven om mij te bevoorraden en om voor me te supporteren. In het weekend zijn er vrienden afgekomen die af en toe ook meegelopen hebben. We hadden als deelnemers ook veel aan elkaar. Natuurlijk concurreer je met elkaar, maar er is ook een vriendschappelijke, familiale sfeer omdat je elkaar vaak tegenkomt.

Heb je kramp gehad tijdens de Deca?

Kramp heb ik niet gehad. Ik had tijdens het fietsen wel veel last van mijn nek om mijn hoofd op te heffen, zodat ik vooruit kon kijken. Tijdens het lopen had ik de typische pijntjes: pijnlijke enkels, opgezwollen voeten… Opnieuw starten was pijnlijk, maar eens in beweging viel dat goed mee. Je moet jezelf wel echt motiveren om te blijven doorgaan.

Het was de laatste Swiss Ultra, was dat voor jou ook de laatste keer?

Ja. Het was een zeer leuke ervaring, maar ik zou er niks extra’s uithalen om opnieuw een Deca Ultra triatlon te doen. Ik wil wel nog Ultra wedstrijden doen, maar niet dezelfde.

Wat heb je gedaan nadat je finishte?

Ik heb vooral uitgerust. Ik ben nog een week ter plaatse gebleven om andere deelnemers aan te moedigen. De wedstrijd duurde twee weken, maar ik eindigde na een week. Meteen erna ben ik opnieuw beginnen werken, maar ik heb drie weken niet gesport. Ondertussen ben ik herbegonnen met trainen.